Две трети от общо 371 Боинг 737 Макс по света са приземени след като пътнически самолет от този модел по линията Адис Абеба - Найроби катастрофира по още необяснени причини малко след излитането си от етиопската столица в неделя, убивайки всички 157 души на борда, предаде Ройтерс.

Катастрофа със същия модел самолет взе 189 жертви в Индонезия преди пет месеца.

Акциите на "Боинг", най-големия производител на самолети в света, паднаха с повече от 11 процента от неделя насам, което значи, че компанията изгуби $26,6 млрд. от пазарната си стойност.

Норвежката авиолиния Norwegian Air каза, че ще съди "Боинг" за пропуснати ползи, а етиопските власти съобщиха, че ще пратят черните кутии на падналия самолет за анализ в чужбина, най-вероятно в Европа, поради липса на собствени възможности да го направят.

САЩ отказаха да приземят своите Боинг 737 Макс, след като Федералната авиационна администрация съобщи, че не е намерила  системи проблеми във функционирането на тези тези самолети.

Във вторник регулаторът по безопасността на полетите в ЕС спря временно всички полети на Боинг 737 Макс в съюза. Изпълнявайки решението, България също затвори въздушното си пространство за такива самолети.