Без дебат и с пълно единодушие депутатите приеха днес забрана за пушене на наргиле на закрити обществени места, както и продажбата на изделия за наргиле на непълнолетни. Така "водната лула" бе приравнена с цигарите.

"За" поправката в Закона за здравето, която бе разгледана на първо четене, гласуваха всички налични в залата 87 народни избраници. От ГЕРБ обаче предложиха срокът за постъпване на предложения между двете четения да е максималният - три седмици - и това пак бе възприето от залата.

Промените бяха внесени от депутатите от НФСБ и ВМРО, без партньора им в Обединени патриоти - "Атака". Те бяха подкрепени както от водещата комисия по здравеопазването, така и от спортната, и от образователната комисии.

Промяната ще засегне най-вече т.нар. шиша барове, специализирани в предлагането на наргиле и се счита за непопулярна мярка.

Законопроектът се появи около половин година след като Народното събрание отказа на НФСБ смекчаване на тоталната забрана за тютюн на обществени места. Хората на Валери Симеонов настояваха за затягане на контрола при нарушения, но и за създаване на вариант собствениците на заведения да обособяват част от помещенията си за клиетни пушачи. 

В новия проект либерализиране на режима за пушене отсъства. Цялата му философия е наргилето да се приравни с тютюневите изделия и да се забрани.

В мотивите е приложена статистика от Световната здравна огранизация (СЗО) за периода 2013-2014 г. Според данните България е 5-о място от 42 държави по процент деца на възраст между 11 и 14 години, които употребяват водна лула поне веднъж седмично. Сред 15-годишните сме на второ място в същата статистика.

Вносителите изтъкват предимно здравни мотиви. Единственото негативно становище против проекта, закономерно е това на Българската асоциация на заведенията. Оттам посочват, че подкрепят целите на вносителите - "опазване на здравето на населението", но забраната за наргилетата нямало да доведе до търсения ефект - само до затруднения за бизнеса.

"Намираме, че забраната е прекомерна и води до ограничаване на свободната стопанска инициативаи настъпване на вреди на дружествата в бранша", посочват от БАЗ.

Оттам посочват, че освен че ще се наложи да освободят нает персонал, вследствие от забраната голяма част от сектора ще навлезе в сивата икономика, което от друга страна би се отразило и на фиска.