Китай предложи на Венецуела да помогне с възстановяването на електроснабдяването ѝ, след като страната вече шести ден е под "затъмнение" - най-дългото в историята на държавата.

Говорителят на китайското външно министерство Лу Канг обяви, че Пекин разполага с доклади, в които се твърди, че спирането на тока се дължи на хакерска атака.

"Китай е дълбоко загрижена за това, заяви Лу. - Китай се надява, че Венецуела ще разкрие причината за този проблем възможно най-скоро и ще възстанови електроснабдяването и обществения ред. Китай е в готовност да предостави помощ и техническа подкрепа, за да възстанови Венецуела."

Покрай кризата болниците все по-трудно поддържат оборудването в режим на действие, голяма част от запасите на храна се разлагат, а износът на основния нефтен терминал бе прекратен.

Според местни източници мощността в по-голямата част от страната бе възстановена във вторник. На много места обаче, като в столицата Каракас и в западната част на Венецуела, близо до границата с Колумбия, все още има зони под "затъмнение".

Вчера отношенията между САЩ и Венецуела още повече се влошиха, след като Вашингтон наред да се изтеглят всичките американски дипломати от Каракас.

Междувременно Мадуро писа в Туитър, че "агресиите и империалистическите атаки няма да унищожат силата на венецуелския народ и способността му да оказва съпротива", и че страната му ще спечели "електрическата война"

Вчера Мадуро съобщи, че властите са задържали двама души за опит за саботаж на ВЕЦ "Симон Боливар" в Гури, посочва ТАСС. Според президента атаката срещу националната енергийна система е осъществена по три начина: кибератака, електромагнитен импулс и физическо нападение.

"Първо е била извършена кибератака срещу системата на компания "Корпоелек" във ВЕЦ "Симон Боливар" и системата в Каракас. После е използван електромагнитен импулс, прекъснал процеса по възстановяване на системите, а накрая са прибягнали до физическо нападение - палежи и рушене на електрически подстанции", каза Мадуро в обръщение към населението, излъчено в приложението "Перископ".

Президентът Николас Мадуро, който е запазил контрол върху армията и други държавни институции и е подкрепян от Русия и Китай, обвини Вашингтон за икономическата криза в страната и обяви опозиционния лидер Хуан Гуайдо за марионетка на Щатите.

Въпреки обвиненията на Мадуро срещу Америка за "саботаж", експерти заявиха пред Ройтерс, че кризата се дължи на технически проблем с преносните линии, свързващи язовирната стена "Гури" в югоизточна Венецуела с националната електрическа мрежа.