Заради разразилия се скандал с опрощаването на над 8 милиона лева дългове на мюсюлманското вероизповедание, днес от ГЕРБ обявиха, че ще предложат отстрочка, а не амнистия за задълженията. Главно мюфтийство ще си изплаща дълговете с част от държавната субсидия.

Новината бе обявена съвместно на извънреден брифинг в парламента от зам.-председателя на ГЕРБ и председател на парламентарната група Цветан Цветанов и министъра на финансите Владислав Горанов.

Както Клуб Z писа, още в края на миналата година Горанов е предложил амнистия за дълговете на вероизповеданията, като това е станало непрозрачно и като опит за прокарване на текст през ресорната комисия в парламента. Тогава предложението не минало на косъм. От общо 8,2 милиона лева задължения, оказа се мюфтийството дължи 8,1 милиона.

Срещу данъчната амнистия се обяви не само БСП, но и партньорът на ГЕРБ в управлението - Обединени патриоти. Дори и "Воля" на Веселин Марешки, която традиционно подкрепя най-голямата партия, гласува против.

Новото предложение за разстрочване на дълговете, натрупани до 31 декември 2018 година, ще бъде направено между двете четения на приетото миналата седмица изменение в Закона за вероизповеданията. Какъв срок като отсрочка ще бъде даден, все още не било уточнено, посочи Цветанов. Докато изплащането тече, върху задълженията ще продължи да се начислява лихва.

"С предложението за отсрочване показваме, че търсим вариант за решение, допълни той и се прехвърли на любимата си тема - БСП. - БСП се заигра с тази тема по изключително непочтен начин. Да дойде тук да защитава интересите на избирателите си, а не да прави "трибунки" в партийната централа."

Той отново отрече обвиненията в договорки с ДПС - опрощаване на задълженията срещу парламентарна подкрепа. До тези обвинения се стигна, след като Цветанов съвместно с лидера на Движението Мустафа Карадайъ внесе предложението за амнистията, но то отлежава и не беше разглеждано докато не се разрази сагата с измененията в Изборния кодекс - с отменените преференции и настояването на ДПС за разкриване на повече от 35 секции за гласуване в страните извън ЕС.

"Има се много спекулации, но тук искам категорично да заявя, че нито партия ГЕРБ, нито парламентарната група на ГЕРБ, нито Министерският съвет имат някакви договорки с ДПС", посочи той.  

Двамата с Горанов защитиха първоначалното си намерение за амнистия. За тях с опрощаването на дълговете вероизповеданията щели "да започнат начисто". Сега, според финансовия министър, законът, с който бе решено в края на миналата година, че държавата ще субсидира вероизповеданията, за някои от тях (мюсюлманското) щал да заработи ефективно чак след година-две.

Горанов бе принуден да признае, че първоначалното предложение е дошло от ведомството му и от ГЕРБ, въпреки че бе защитено миналия декември не от депутати на ГЕРБ, а от тези на ДПС. Ревизията на това предложение идвала заради обществените реакции.

От групата на Обединени патриоти научиха за промяната в намеренията на ГЕРБ в хода на брифинга. Депутатът на ВМРО Александър Сиди веднага коментира, че приветства новото предложение.

"От името на ОП проветствам партньорите ни от ГЕРБ, че се вслушаха в разумните аргументи на хората, че не е справедливо да бъде поощрявано едно вероизповедание за сметка на останалите", посочи Сиди.