Владимир Илиев спечели сребърен медал на 20 км на Световното първенство по биатлон в Йостерсунд, Швеция. 

Медалът е първи за мъжкия ни биатлон на такъв шампионат и е изравнено постижение на среброто на Цветана Кръстева от 1989 г. при дамите.

Илиев свали 19 от 20 мишени и след много добро бягане остана на 1:08,7 мин от победителя Арнд Пайфер (Германия), който беше безпогрешен при стрелбата.

Бронзовото отличие пък остана за Тарей Бьо (Норвегия), който с една грешка на рубежа остана на секунда зад българина.

Останалите българи също се представиха добре. И Димитър Герджиков направи само една грешка и завърши 21-и на 3:42,03 минути зад Пайфер. Красимир Анев е 27-и с 2 грешки и изоставане от 4:13,03 мин.

Четвъртият ни представител Антон Синапов направи 6 грешки до третата стрелба и не завърши състезанието.

Така биатлонът ни приключва успешен сезон. Наскоро Красимир Анев стана европейски шампион, а нашите записаха добри класирания и за Световната купа.

"Още мога да осъзная какво се случва. Много съм щастлив, че всичко се получи. След пропуска на втора стрелба си помислих, че днес може да съм много високо в класирането, но въобще не можех да си представя, че ще взема медал. Дадох всичко от себе си и резултатът сам си дойде. Последната обиколка беше много тежка. Не ми беше останала почти никаква енергия. Виждам, че и на другите така им се получи. Вижте Тарей Бьо, например", заяви Илиев пред "Евроспорт".