Европарламентът препоръча днес прекратяване на преговорите за присъединяване на Турция към ЕС.

Причината е продължаващото, според депутатите, политическо и демократично отстъпление в последните години.

„Европейският парламент продължава да бъде сериозно обезпокоен от лошите показатели на Турция по отношение спазването на правата на човека, правовата държава, свободата на печата и борбата срещу корупцията, както и всесилната президентска система.“

Това с казва в резолюцията, приета с 370 гласа „за“, 109 „против“ и 143 „въздържал се“ в пленарната зала в Страсбург.

Все пак евродепутатите приветстваха решението на Анкара от миналата година за официално отменяне на извънредното положение, въведено след неуспешния опит за преврат през 2016 г. Те обаче изразяват съжаление, че много от правомощията, предоставени на президента Реджер Ердоган и изпълнителната власт след проваления пуч, остават в сила и продължават да ограничават свободите и основните човешки права.

Депутатите са загрижени и заради свиващото се пространство за гражданското общество в страната, като голям брой активисти, журналисти и защитниците на човешките права понастоящем са в затвора.

Предвид ситуацията с правата на човека и новата турска конституция Европарламентът препоръчва официално прекратяване на преговорите за присъединяване на Турция към ЕС.

Същевременно евродепутатите изразиха подкрепа за турските граждани и поддържането на политическия и демократичен диалог отворен. Те смятат, че на правозащитници, студенти и журналисти в страната трябва да бъдат предоставени фондове на ЕС. Но това трябва да стане не чрез властите в Анкара, а посредством гражданското общество.

В резолюцията се препоръчва също да не се пренебрегва възможността за модернизиране на митническия съюз между ЕС и Турция от 1995 г., за да се запази икономическата обвързаност. Това може да стане чрез включването на земеделие и обществени поръчки, но само при условие, че има конкретни подобрения в сферата на демокрацията, правата на човека, основните свободи и върховенството на закона.

Освен това евродепутатите насърчават Анкара да изпълни всички 72 критерия за либерализиране на визовия режим с ЕС. Такава стъпка ще бъде в полза на турските граждани, особено студенти, представители на академичните среди и бизнеса, както и лица със семейни връзки в страните от ЕС.

В резолюцята не липсваше и похвала към Турция. Тя бе заради ролята й в миграционната криза, предизвикана от конфликта в Сирия. ЕП припомня, че страната и населението й са демонстрирали голямо гостоприемство, предлагайки подслон на над 3,5 милиона сирийски бежанци, като същевременно ги приканва да спазват принципа на забраната за връщане. Държавите членки на ЕС пък трябва да спазят обещанията си за широкомащабно презаселване.