Петото издание на "София оупън", тенис турнира от календара на ATP, ще започне на 28 септември 2020 г., съобщават организаторите в официално съобщение.

Основната цел е в столичната зала "Арена Армеец" да бъдат привлечени още по-класни тенисисти от световния елит. Така надпреварата се мести от 5-ата седмица (началото на февруари) в 39-ата седмица от календара на ATP.

Така "София оупън" ще бъде в една седмица заедно с два азиатски турнира. А 5-ата делеше заедно с Монпелие, Кордоба и Пуне (Индия). Най-важното е, че ще бъде избегнат основният проблем - състезанието ще се отдалечи от турнир от Големия шлем. Досега февруарското издание беше почти залепено за "Аустрелиън оупън", а в края на септември ще се отдалечи от US Open.

Четвъртото издание на "София оупън" беше най-доброто досега и оправда заявката за един от най-силните турнири от серията АТР 250 в календара за 2019 г. Мачовете в София през февруари бяха наблюдавани от над 45 000 зрители на живо и стигна до 280 милиона души международна телевизионна аудитория. 

Участниците в София доказват високата класа на българския турнир, правейки фурор и след това. Гаел Монфис спечели титлата в турнира от АТР 500 в Ротердам след победа на финала над Стан Вавринка, а в полуфинала над шампиона от България Данийл Медведев.

Стефанос Циципас грабна титлата в Марсилия, преди да спечели драматична тричасова битка с Монфис на полуфиналите в Дубай и да достигне до финала срещу Роджър Федерер.