След като на два пъти отхвърли проекти на сделки за напускане на Европейския съюз, британският парламент днес заяви на правителството, че не е съгласен то да изведе страната извън ЕС съюз без споразумение за това.

Депутатите гласуваха 312 на 308 да изключат Брекзит без сделка във вот, който обаче не е правно обвързващ за кабинета на министър-председателката Тереза Мей. Не е ясно дали тя би се осмелила да пренебрегне волята на депутатите въпреки правната възможност да го направи.

Британската лира скочи с 1,36% до $1.3255 за 1 лира веднага след гласуването.

В следващ вот депутатите отхвърлиха с 374 на 164 гласа предложение Обединеното кралство да поиска удължаване на преговорите за излизане от ЕС до месец май и за двегодишен преходен период до него до 2021 г.

Резултатите показват, че Мей е изгубила изцяло контрол върху парламентарното си мнозинство.

Камарата на практика отхвърли нейното предложение, което гласеше, че Брекзит без сделка не е желателен, но може да се окаже неизбежен, ако до 29 март не бъде постигната сделка с ЕС.

[[nid:80606]]

Камарата на общините на 15 януари и на12 февруари с големи мнозинства отхвърли сделките, които досега Мей беше договорила с ЕС на 27-те и с неговите институции. ЕС-27 ясно заяви, че Лондон не може да се надява на друга сделка.

С първото си гласуване днес Камарата заяви, че е против излизане от ЕС без сделка при каквито и да са обстоятелства.

Тереза Мей се обръща към Камарата на общините. Снимка АП / БТА

Мей каза на депутатите, че тя няма друг изход освен да поиска продължаване на преговорите след крайния срок за Брекзит - 29 март.

За да го получи, й е нужно единодушното съгласие на 27-те на среща на върха на ЕС в Брюксел на 21 и 22 март. Те ще искат да знаят целта, продължителността и евентуалния ефект на отсрочката, за да я одобрят.

Ако Мей не получи отсрочка, реалистичните опции пред Обединеното кралство за 16-те дни до крайния срок за напускане са или да оттегли молбата си за напускане на ЕС, или да излезе от него без споразумение въпреки волята на Камарата на общините.

"Ако през следващите дни Камарата на общините намери начин да подкрепи сделка, това ще даде възможност на правителството да поиска кратко, ограничено във времето техническо отлагане на чл. 50 (от Лисабонския договор). Такова кратко техническо отлагане обаче ще може да се обсъди само ако имаме налице сделка", каза Мей пред парламента.
"Камарата трябва да осъзнае и приеме, че ако не пожелае да подкрепи споразумение в идните дни - след като не желае да подкрепи напускане без сделка на 29 март - това ще подсказва, че ще е нужно много по-дълго отлагане на чл. 50", каза тя.

По-голямо отлагане ще означава, че Великобритания без съмнение ще трябва да участва в изборите за Европейски парламент през май, допълни министър-председателката.
Мей ще предложи утре на депутатите да гласуват до 20 март предложение за свикване на нов вот по споразумението за развода, което договори с ЕС, съобщи днес правителството, цитирано от БТА.

Брюксел: Такова гласуване не е достатъчно

Не е достатъчно британският парламент да гласува против напускане на ЕС без споразумение.

Това гласи коментар на Еврокомисията след днешния вот, предаде Ройтерс.

„Приемаме за сведения гласуването в Камарата на общините тази вечер. Има само два начина за напускане на ЕС – със или без сделка. За да премахнеш възможността от напускане без сделка, не е достатъчно да гласуваш против напускане без сделка – трябва да се съгласиш на сделка. Ние се съгласихме на сделка с премиерката и ЕС е готов да я подпише“, заяви говорителка на ЕК.