Ни в клин, ни в ръкав насред днешното заседание на Народното събрание депутатите от "Воля" решиха да последват примера на левицата и да го напуснат. Бойкотът обаче е обвит в тайнственост - мотиви лидерът на партията Веселин Марешки не сподели. С излизането на "Воля" обаче кворумът остава да се крепи само на... ДПС.

"Парламентарната група на "Воля" - "българските родолюбци", напуска парламента. Днес на съвещание на ръководството на партията и на групата взехме решение също да напуснем. Причините не са лесни, повярвайте ни. Искам само да подчертая, че една от ключовите роли на "Воля" е да осветлява манипулациите и лъжите", лаконичен бе Марешки.

Причините от партията щели да обявят по-късно днес. След това мистериозно изявление Марешки и депутатите му напуснаха парламента. Всички членове на групата начело със самия Марешки, с които Клуб Z се  опита да се свърже, не вдигаха мобилните си телефони.

Факт е обаче, че управляващото мнозинство - ГЕРБ и "Обединени патриоти", има точно 122-ма депутати - с един повече от изискването за кворум в НС, за да се провеждат заседанията. Това означава, че един да е в командировка или в болнични - кворум няма.

Досега ГЕРБ разчиташе на "Воля", за да запълва "празнините". Партията на фармацевтичния бизнесмен дежурно гласува и с управляващите, като ги подкрепя и за отхвърляне на ветата на президента Румен Радев, и при вотовете на недоверие, внасяни от опозицията. Разбира се, "на линия" остават и двамата независими депутати - на левицата и на ДПС Спас Панчев и Ангел Исаев, които неведнъж също са играли ключова роля за кворума.

Дори и с тях обаче заседанията на НС пак ще висят на косъм - и ще се разчита на добрата воля на Движението на Ахмед Доган.

Коментар малко след напускането направи и председателят на парламентарната група на ГЕРБ Цветан Цветанов. За да успокои - прламентарна криза нямало, управляващите си имали кворум.

"ГЕРБ и "Обединени патриоти" имаме 121 депутати, няма криза. Няма предпоставки за предсрочни парламентарни избори - страната е стабилна, парламентът работи", посочи Цветанов.

Той заяви, че не е знаел за решението на "Воля", научил след изявлението на Марешки.

"Всяка една от парламентарните групи има възможност да си определи хода и това, което трябва да предприеме. Докато не излязат с позиция, не бих могъл нито да знам, нито да предполагам", заяви още лидерът на ПГ на ГЕРБ, който иначе не пропуска да критикува левицата заради продължаващия й отказ да участва в работата на Народното събрание.

Сходно бе изказването и на съпредседателя на ОП и лидер на НФСБ Валери Симеонов. И той отрече напускането на "Воля" да доведе до парламентарна криза, като даде за пример сегашната ситуация, в която ГЕРБ и "патриотите" стегнаха редиците след напускането на БСП и досега няма провалено заседание.

"Парламентът работи ли? - Работи. - Добре ли работи? - Добре работи. Не виждам криза", заяви Симеонов.

Иначе за последно за извънпарламентарната дейност на Веселин Марешки се заговори пак в края на миналия месец, когато от НАП обявиха, че правят ревизия на бензиностанциите му.