На 66-годишна възраст почина директорът на състезанията във Формула 1 Чарли Уайтинг. Той е получил белодробна емболия и е издъхнал бързо в Мелбърн, където този уикенд започва новият сезон.

Новината бе потвърдена от Международната федерация по автомобилизъм (ФИА). Уайтинг заемаше сегашната си позиция от 1997 г., ползваше се с голям авторитет и имаше много приятели. Той работеше във ФИА от 1988 г., а първата му длъжност е на технически директор.

Кариерата на Уайтинг във Формула 1 започва през 1977 г. в "Хаскет". На следващата година той се присъединява към "Брабъм" и става главен инженер в тима на бъдещия бос на Формула 1 Бърни Екълстоун. Печели три поредни световни титли от 1981-ва до 1983 г.

След това преминава във ФИА.

Новината почерни най-комерсиалния автомобилен спорт, който е в трескава подготовка за старта на сезона. 

"Загубихме голяма и изключителна фигура в лицето на Чарли, той обединяваше качества като етика и дух, заяви шефът на ФИА Жан Тод. - Беше верен приятел и харизматичен посланик на нашия спорт."

"Познавам Чарли от цялата си кариера във Формула 1, рече управляващият директор на състезанието Рос Браун. - Започнахме заедно като механици, станахме приятели, прекарали сме заедно толкова много време по състезания. Когато чух новината, ме покоси дълбока тъга. Съсипан съм. Това е голяма загуба - не само за мен и Формула 1, но също за ФИА и всички моторни спортове. Мислите ни са със семейството му."

Световният шампион Люис Хамилтън каза пред Би Би Си, че е шокиран от новината. Той определя Уайтинг като "отдаден на спорта човек, иконична фигура".

"Той беше нашият човек, човекът на всички пилоти, добави Себастиан Фетел от "Ферари". - В сряда говорихме за пистата и за всичко останало. Трудно е да се повярва, че някой вече го няма просто така. Чарли винаги опитваше да е човекът "по средата", когато имаше спорове. Вратата му винаги беше отворена. Наистина беше много точен човек."

Всички останали пилоти, а също така шефове на отборите и на пистите се изказват за Уайтинг и отправят съболезнования. Покрай качествата на Уайтинг на добър организатор, дипломат и човек, който отлично познава и разбира спорта, се изтъква и чувството му за хумор, с което понякога е помагал в заплетени ситуации.

ФИА още не е обявила кой ще замени Чарли Уайтинг.