EС трябва да бъде отворен за дълго отлагане на излизането на Великобритания от ЕС, смята председателят на Европейския съвет Доналд Туск.

„По време на консултациите ми преди Европейския съвет ще призова 27-те страни на ЕС да бъдат отворени за голямо удължаване (на действието на член 50 – б.р.), ако Великобритания сметне за необходимо да преосмисли стратегията си за „Брекзит“ и да изгради консенсус около нея“, написа той днес в туитър.

 

 

Възможността за удължаване на срока на „Брекзит“ става все по-реална след последните гласувания в Камарата на общините в Лондон.

„Първо, трябва да видим обосновано искане от Великобритания. След това всичко е в ръцете на Съвета на европейските лидери“, каза в отговор на въпрос говорителят на Еврокомисията Маргаритис Схинас.

И уточни, че говори само от името на ЕК и нейния председател Жан-Клод Юнкер, а не от това на Европейския съвет и Туск.

Темата за „Брекзит“ бе коментирана и от генералния секретар на НАТО Йенс Столтенберг. Той бе попитан ще повлияе ли това по някакъв начин на хибридните заплахи и на сигурността на европейските избори.

„НАТО не може да изказва мнение за „Брекзит“. Но излизането на Великобритания от ЕС няма да промени отношенията й с пакта. Тя ще остане важен и силен съюзник. Лондон има втория най-голям бюджет в НАТО след САЩ“, каза Столтенберг.

Той е убеден, че „Брекзит“ ще направи НАТО още по-важна платформа за обединение на европейските и северноамериканските съюзници.

„Разбира се, европейските избори са много важни. Работим с ЕС за сигурността им, активизирахме сътрудничеството до безпрецедентно ниво. Правим го в сферата на хибридните и киберзаплахите, както и опасностите в Черно море“, допълни генералният секретар.

"Брекзит" няма да промени отношенията на НАТО и с ЕС, смята той.

[[nid:80606]]