"За последните 10 дни два пъти съм говорил с Тереза Мей по нейно искане", наблегна от Баку премиерът Бойко Борисов, докато даваше своето виждане по темата "Брекзит". 

Според българския министър-председател "към днешна дата надали има някой, който да е оптимист по темата, и ако се стигне до "Брекзит" без сделка, това касае милиони хора, като последствията ще са много тежки за всички".

Борисов е в Азербайджан, където участва в Седмия глобален бакински форум. Форумът бе открит от президента на страната Илхам Алиев с официална церемония, посветена на новата външна политика.

„Европейският съюз е най-доброто място за живеене. Европейският съюз е мястото, което е безалтернативно – и свободата на словото, и демокрацията, и върховенството на закона. Затова ние винаги сме се стремили да има "Брекзит" със сделка или договор. Да има правила“, заяви Борисов в изказването си, цитиран от правителствената информационна служба.

Денят на "Брекзит" е 29 март 2019 г. Тази седмица обаче британските депутати първо отхвърлиха подобрената сделка, която премиерът Тереза Мей постигна с ЕС, а в сряда вечерта гласуваха и за блокиране на варианта за "Брекзит" без сделка, а тази вечер има още едно гласуване в британския парламент - дали Лондон да поиска от Брюксел отлагане на излизането от съюза.

"С колегите от ЕС положихме огромни усилия – с Жан-Клод Юнкер, Таяни, Доналд Туск. Всички се съгласихме отново да дебатираме“, добави Борисов.

Към днешна дата обаче надали имало някой, който да е оптимист по темата.

Да се работи за среща НАТО-Русия

Бойко Борисов коментира и отношенията на Запада с Русия като сподели своето геополитическо становище и по тази тема.

Според Борисов трябвало да се работи за среща между НАТО и Русия заради натрупаното напрежение в последните месеци.

"По-възрастните от нас помнят чудовищната надпревара във въоръжаването, в ядрените оръжия преди години. Колкото повече пари отделят бюджетите за въоръжение, толкова по-малко има за социални дейности. И в края на краищата носят смърт", каза още премиерът.

Той бе категоричен, че надпреварата във въоръжението винаги е пряко свързана със социалните системиТой акцентира, че неслучайно в момента България няма нито един конфликт със съседи в Европа и в света. „Можем да кажем, че днес с всеки един от нашите съседи имаме прекрасни взаимоотношения и те са именно на това позовани – добросъседство, взаимна изгода, уважение, религиозни, културни и всякакви ценности“, добави премиерът.

В изказването си той не пропусна и темата за Западните Балкани и българското европредседателство.

„И в политическо отношение, и по отношение на НАТО, и в инфраструктурно отношение – за изключително важните европейски коридори номер 4, 8 и 10, по които активно се работи в момента“, обясни премиерът Борисов. Той изтъкна още важността на състоялия се форум 16 плюс 1 в София, както и на провелата се във Варна среща между ЕС и Турция.

Изтъкна и ключовата роля на нашата страна за решаването на проблема, трупан с десетилетия между Гърция и сегашната Северна Македония заради името ѝ. „Положихме огромни усилия, направихме компромиси, но първо – България и Скопие, като подписахме Договор за добросъседство. Ратифицираха го парламентите и това даде възможност вече да се водят разговорите между Гърция и Северна Македония“, припомни Борисов.

Той изтъкна също прекрасните отношения с Азербайджан и с президента Илхам Алиев. Днес двамата ще разговарят за възможността за участие на Азербайджан в европейския газов хъб „Балкан“.

„Казва се Балкан – всички го има за свой, така няма да се говори за турски, български, сръбски, черногорски, албански поток. Балкан е символ на Балканите и мисля, че ще се приеме много добре“, завърши Борисов.