САЩ ще дадат тласък на идеята, че на бъдещите предсрочни избори ще търсят нови лидери за Никарагуа, сред които да не бъдат сегашните президент Даниел Ортега и вицепрезидент и негова съпруга Росарио Мурийо.

Това заяви посланик Тод Робинсън – висш съветник за Централна Америка в Бюрото по делата на Западното полукълбо към Държавния департамент на САЩ. Той участва в телефонен брифинг с журналисти в Брюксел.

Никарагуа е разтърсена от незапомнена политическа криза. Тя започна през април 2018 г. с протести срещу планираните реформи в социалната сигурност и прерасна в демонстрации с искане на оставката на съпрузите Ортега. При размириците загинаха над 300 души, а близо 800 бяха ранени.

При това много от жертвите бяха студенти от управляващия Сандинистки фронт за национално освобождение (СФНО), а не опозиционери, припомни американският съветник.

„Призоваваме режима на Ортега да преговаря добросъвестно и да предприеме конкретни действия за възстановяването на демокрацията чрез прекратяване на репресиите, като освободи произволно задържаните хора и се съгласи да проведе предсрочни свободни и честни избори“, каза Робинсън.

Дипломатът смята, че тези избори и пълното спазване на човешките права са единственият възможен път към демокрацята и устойчивото икономическо развитие на страната. Режимът в Манагуа обаче предпочита репресиите и насилието пред човешките права.

САЩ наложиха санкции срещу никарагуански правителствени представители заради нарушаване на човешките права, подкопаване на демократичните процеси и корупция. Вашингтон анулира визите и наложи визови ограничения за хора, участвали в репресиите срещу мирните протести. Американските власти убедиха международни финансови институции да не дават пари на режима на Ортега.

„Президентът се опитва да очертае този конфликт като класическа схватка между Никарагуа и САЩ. Просто не е така. Конфликтът на Даниел Ортега е с никарагуанския народ и желанието му да живее в мир и свобода“, каза Тод Робинсън.

САЩ са с всички никарагуанци от целия политически спектър, които искат да се спазват човешките права и върховенство на закона. И ще използват всички дипломатически и икономически инструменти са насърчаване на демократичните реформи в централноамериканската република.

Робинсън припомни основните искания на никарагуанската опозиция към режима на Ортега, за да започне тя преговори с него.

Първо, трябва да бъдат освободени всички политзатворници в Нигарагуа, които в момента са между 800 и 1000. Много от тях имат нужда от лечение, но не го получават. Миналата седмица режимът е пуснал стотина души, но само под домашен арест. Това не е достатъчно.

Съпрузите Даниел Ортега и Росаро Мурийо са съответно президент и вицепрезидент на Никарагуа. Снимка АП/БТА

Има ли нова „ос на злото“?

Клуб Z попита Тод Робинсън дали действията на САЩ означават, че в Латинска Америка се е появила нова „ос на злото“, съставена от Куба, Венецуела и Никарагуа. Направихме асоциация с „оста“, обявена през 2002 г. от президента Джордж Буш-младши. В нея тогава бяха включени Ирак, Иран и Северна Корея.

„Честно казано, ще оставя другите да категоризират къде са тези страни, но те представляват предизвикателство в Западното полукълбо. Случващото се в тези страни влияе на това, което се случва в Западното полукълбо. Никарагуа се оказва едно от тези предизвикателства и ние вече виждаме то да разпростира ефекта си в страни като Панама и Коста Рика – две страни, които оказваха щедра подкрепа на никарагуанците, измъкнали се от Никарагуа. Предизвикателството на Никарагуа е реално и ще работим с нашите партньори, за да помогнем на тях и никарагуанския народ да се опитат да го разрешат“, отговори американският представител.