Без изненади управляващите отхвърлиха поредния проект на ДПС за изменения в Изборния кодекс, отразяващ неизменните искания на Движението за висок преференциален праг, неограничено гласуване в страните извън ЕС, агитация на майчин език и пр. Приет бе проектът на ГЕРБ, с който най-голямата партия обеща да върне орязания в средата на февруари мажоритарен елемент.

Двата проекта бяха разгледани днес в зала на първо четене. Движението подкрепи този на ГЕРБ, но от ГЕРБ гласуваха с "въздържал се" за предложението на ДПС.

Движението изкара на трибуната цяло воинство в защита на своята версия на ИК. Говориха лидерът и председател на парламентарната група Мустафа Карадайъ и депутатите Хамид Хамид, Йордан Цонев, Халил Летифов, Рамадан Аталай.

"Да гласуваме и двата проекта и да има дебат между двете четения по различните теми", призоваха те.

Одобрението и на двата проекта на първо четене означава тяхното сливане и разглеждане по същество. В същото време Христиан Митев от Обединени патриоти припомни нещо, което и юристите на ДПС знаят. А именно - че правилникът за дейността на Народното събрание, който има силата на закон, не разрешава разпоредби, отхвърлени вече от парламента, каквито са исканията на ДПС при първоначалното отваряне на кодекса в края на миналата година, да бъдат внасяни и разглеждани отново в срок от поне три месеца. Изключение се прави само ако предложенията са различни по същество от отхвърлените. Тези на Движението обаче повтарят едно към едно старите искания за агитация, преференция, уседналост и т.н.

Ораторите на ДПС отново изтъкнаха, че ограничението по сегашния кодекс за гласуване в страните извън Съюза само в до 35 секции нарушава конституционните права. Изтъкнаха и че преференцията не е нарушение на основния закон, каквито брожения имаше с на практика елиминирането й миналия месец. Посочиха още, че не виждат къде е проблемът с агитацията на майчин език, особено ако е осигурен превод. По този повод и Йордан Цонев, както и НФСБ отдавна обяви, разкритикува президента Румен Радев, че при официални срещи говори на английски език, който не му е майчин - следователно, нарушава конституцията.

Цонев и Летифов атакуваха и опозицията в лицето на БСП, като дори видяха сделка между левицата и ГЕРБ. Социалистите от месец бойкотират работата на Народното събрание, като мотивът им да напуснат станаха именно февруарските изменения, когато ГЕРБ и част от "патриотите" подкрепиха предложението на ДПС за високите прагове на преференциите, които ги обезсмислиха.

"Единственото, за което съжалявам е, че от БСП ги няма, за да видим отново лицемерието им. За последния един месец от дебата по Изборния кодекс оттам има огромна тишина - все едно няма такъв въпрос. ОК, нациналистите ги разбирам - не ги оправдавам, но ги разбирам. Те са против българските граждани, които живеят в Турция", посочи Цонев.

Празните банки на БСП.

А Халил Летифов допълни:

"Това е една сделка - сделка между ГЕРБ и БСП. БСП не пречат на ГЕРБ, а ГЕРБ лишиха хората от правото да гласуват".

Отговори им Юлиан Ангелов от името на набедените за "националисти" "патриоти".

"Ние сме против чужди държави и чужди служби да организират вота за България. Ние не сме против гражданите в чужбина. Спряхме такъв вот на границата, защото щеше да влезе една друга партия, която да прокарва интересите на една друга държава", посочи той, визирайки партията на изпадналия в немилост бивш лидер на Движението Лютви Местан и неговата считана за протурска партия ДОСТ.

"Г-н Ангелов, в действителност има опити за такова влияние и мисля, че и вие се убедихте, че ДПС е преграда за такова влияние", отвърна му Цонев.

Готови за дебат

В този момент се намеси и лидерът на парламентарната група на ГЕРБ и заместник-председател на партията Цветан Цветанов. за да обяви, че най-голямата партия е готова за широк дебат по темите, поставени от ДПС, но не и сега - на прага на евровота, предвиден за края на май. Цветанов призова в дебата да участват и учени, в т.ч. от БАН.

"Аз съм склонен и съм съгласен по всички въпроси. Доста сме се забавили с подготовката и сега трябва да наваксаме", посочи той.

"Нямаме нужда от становищя на БАН да спазваме конституцията. Нито ще отнеме време, нито ще нарушим тайни на изборния процес", настоя обаче Цонев.

Разглеждането на Изборния кодекс продължава и другата седмица, когато се очаква между двете четения НФСБ да внесе ново предложение по отношение на преференциите - за вдигане на прага им на местните избори.