За "кървав" пленум се готвят утре социалистите. Националният съвет на БСП се събира, за да излъчи водач на листата си за евровота. Начело лидерката Корнелия Нинова смята да постави депутатката Елена Йончева. Сергей Станишев и вътрешната опозиция обаче работят за налагането на неговата кандидатура и смятат да дадат сериозен отпор по време на пленума. Гласуването ще е тайно, печели събралият 50 плюс един гласа, т.е. повече от половината.

Йончева и Станишев са събрали голям брой номинации от структурите на партията. Много номинации има и за депутата Иво Христов, за зам.-председателя на партията Деница Златева, за евродепутата Момчил Неков (влязъл в ЕП по силата на феномена "15/15", като всъщност той даде името му), както и за депутите Румен Гечев, Димитър Данчев, за самата Нинова и мн. др. В неделя ще се решава обаче само кой ще води листата. Останалите имена трябва да бъдат подредени до средата на април.

До Луната

Лидерката и прясно преизбраният за председател на Партията на европейските социалисти (ПЕС) бивш председател на БСП Станишев са в открит конфликт. Нинова дори отказа да присъства на конгреса на ПЕС, на който той получи над 80% от гласовете за втори мандат. Но пък задочно му пожела "здраве".

За да го елиминира като потенциален кандидат изобщо, кръгът около Нинова записа сред критериите за номинираните да защитават позиция "против" Истанбулската конвенция. Като председател на ПЕС Станишев защитаваше конвенцията. След записването на този критерий обаче той смекчи тона и вече обяснява, че въпросът с документа в защита на насилието срещу жени е затворена книга, след като Конституционният съд у нас го е обявил за противоречащ на основния закон.

"Аз никога не водя войни в еБСП с никого, когато ме нападат, отговарям", каза в интервю за "Нова телевизия" тази сутрин Станишев. 

Той заяви, че би приел решението, което партията му вземе. Що се отнася до Истанбулската концепция, по думите му "тя не беше правилно представена".

"Когато левицата се опита да бъде по-националистка по-патриотарска от националистите, тя не печели от това", каза Станишев.

Самият Станишев поне от месец води собствена кампания. Той нееднократно заяви и че ще е загуба за съпартийците му ако не "капитализират" успеха му в Брюксел. И дори направи сравнение - ако ГЕРБ имала председател на ЕНП, щяла да тръби това до Луната.

Гражданка или партийка

Депутати от левицата споделиха, че изказвания в посока налагането на кандидатурата на Станишев ще направят отявлените опозиционери Георги Гергов, Георги Божинов, Ангел Найденов, Димитър Дъбов, Михаил Миков - с една дума "силните на деня" по времето на управлението на Станишев на "Позитано" 20. 

Сред мотивите срещу Йончева щели да са фактът, че тя не е партиен член, както и че срещу нея има повдигнато обвинение за пране на пари по линия на делото КТБ. По отношение на прокурорското преследване левицата нееднократно излезе с декларация, че то е политически мотивирано - поръчка от ГЕРБ, за да се отстреля "острието" на партията. На януарския конгрес на левицата бе приета и специална декларация в защита на Йончева. Тогава се роди и лозунгът "Ние всички сме Елена Йончева" (по аналогия на Je suis Charlie).

В подкрепа на Станишев пък щял да се изтъква опитът му в европейските институции.

Станишев бе водач на листата на БСП през 2014 година. Тогава обаче той не спази обещанието си да не става евродепутат, дадено с поставянето му начело. До последния момент лидерът на левицата тогава обясняваше, че просто ще е "ракета носител". Като стана представител в ЕП, той лиши от "обещаното" му място Петър Курумбашев. Курумбашев все пак стана евродепутат - но едва след като Илияна Йотова освободи мястото, за да стане вицепрезидент след вота през 2016-а.

Близките до Нинова социалисти засега "подреждат" на избираемите места Йончева, Иво Христов (събрал доста негативни отзиви след изказването, че 80% от българите са дебилни), сегашните евродепутати Неков и Курумбашев, Деница Златева, Румен Гечев. За Станишев се твърди, че може да намери място в листата като трети или четвърти.

В момента левицата има четирима представители в Европейския парламент, като социологическите проучвания показват, че има шанс за поне още един.

На пленума ще се решава и каква ще е "гражданската квота" в листата, както и тази за коалиционните партньори. Това има пряка връзка с номинациите на Йончева и Христов, който също не е член на партията. Засега се очертава за тези квоти да се предложат три до пет места, като кръгът около Нинова ще опита да наложи принципа водачът на листата да е от "гражданите". Заради Йончева.

Въпреки оспорваното първо място обаче депутати от левицата смятат, че бившата журналистка ще успее да пребори бившия си партньор в живота.