Европейската комисия потвърди днес новината на френския вестник „Либерасион“ за самоубийството на Лаура Пинятаро, завеждала отдел "Човешки ресурси" в правната дирекция на институцията.

Италианката сложила край на живота си на 17 декември 2018 г.

Говорителят на ЕК Маргаритис Схинас заяви, че белгийската полиция е завършила разследването си две седмици по-късно със заключението, че причините за смъртта й били лични.

Според статията на „Либерасион“ Пинятаро била натоварена със задачата да намери правни основания за незаконното назначаване на генералния секретар на ЕК Мартин Зелмайр преди година. Само 4 дни преди нейното самоубийство Европейският парламент прие резолюция със 71 на сто от гласовете, в която настоя Зелмайр да подаде оставка заради нарушаването на европейското законодателство при неговото назначаване.

Изданието цитира назовани и неназовани източници, според които Пинятаро си е давала сметка, че трябва да излъже, за да изпълни задачите, получени от Зелмайр- В статията се твърди, че същевременно тя била в сложни отношения със съпруга си - също служител на ЕК. И по тази причина напуснала дома им непосредствено преди да се самоубие.

„Отричам възможно най-решително твърденията в статията“, заяви днес Маргаритис Схинас.

Според него те съдържат неприемливи обвинения, нямащи нищо общо с действителността, и са злонамерени и неуважителни.

Говорителят изтъкна, че това се прави в момента, в който ЕК води много деликатни преговори и процеси от изключителна важност за Европейския съюз. Той определи обвиненията като „нечовешки“ и „невероятни“.

Мартин Зелмайр

Схинас обаче не отрече, че Зелмайр е присъствал на заседания в Комисията, на които са били подготвяни отговорите по въпросите, поставени от Европарламента и свързани с неговото назначение. „Либерасион“ изтъква, че това присъствие е в разрез с правилата за поведение на европейските чиновници, забраняващи участие в обсъждането на въпроси, които лично ги засягат пряко или косвено – с други суми, когато е налице конфликт на интереси.

По думите на говорителя Зелмайр присъствал на срещите, за да може ЕП да получи „изчерпателни отговори“.

Според цитираните от „Либерасион“ свидетели преди смъртта си Лаура Пинятаро им съобщила, че в разрез с разпорежданията на Зелмайр да не се предоставя пълната информация, поискана от ЕП и от омбудсмана на ЕС Емили О'Райли, тя е предала всички искани от институциите документи.

Въз основа на получените от италианската служителка данни омбудсманът О'Райли изготвила заключение, че изборът на Зелмайр не е бил съобразен с буквата и духа на действащите правила. Отговорност за това носят всички еврокомисари, гласували единодушно за неговото назначение.