Терористът, убил 49 души в две джамии в Нова Зеландия, е бил в България през 2018 г., както и в други балкански държави две години по-рано. Това каза на брифинг главният прокурор Сотир Цацаров, след като премиерът Бойко Борисов събра на спешна среща шефовете на специални служби заради терористичния акт в държавата на другия край на света.

По-рано се разбра, че на оръжието на крайнодесния екстремист е имало и надпис на български език, както и да други езици от региона, а той самият е бил вдъхновен от балкански националисти. По време на нападението, заснемано от камера на главата на терориста, той е слушал сръбска "революционна" музика. 

Според Сотир Цацаров пътуването на нападателя в България е било от 9 до 15 ноември 2018 г., а след това той е заминал за Румъния и Унгария. Бил е основно на места на "битки между християни и мюсюлмани."

Няма данни за "евентуална терористична дейност или връзки на лицето" на българска територия, добави Цацаров.

На 9 ноември той пристига от Дубай и "наема автомобил, с който извършва пътуване около исторически места в България". Терористът е посетил Дряново, Плевен, Велико Търново, Бачково, Благоевград, Асеновград и други места в България - това е показала проверката на прокуратурата по думите на нейния началник. След това заминава за Букурещ, а оттам - за Унгария. Маршрутът му все още се изяснява.

Две години по-рано той е пътувал и до Сърбия - между 29 и 30 декември 2016 г. Преминал е през Черна гора, Босна и Херцеговина, и Хърватия с автобус.

Министърът на външните работи Екатерина Захариева заяви, че България осъжда всеки подобен акт срещу невинни хора, независимо от тяхната религия. Тя бе категорична, че България не желае нейната история да бъде свързвана с подобни действия, тъй като "ние сме толерантен народ".