Има деца сред жертвите и ранените от терористичните нападения, извършени в две джамии в новозеландския град Крайстчърч вчера, каза министър-председателката на страната Джасинда Ардърн, предаде ДПА.

"Ясно е, че малки деца са се озовали в това ужасяващо нападение", каза Ардърн пред журналисти в Крайстчърч.
"Ранените са от малки деца до възрастни хора. Те включват мъже, жени и деца и те са както сред убитите, така и сред ранените".

Тя похвали смелостта на двамата полицаи, задържали нападателя, който, както съобщи Ардърн, е имал намерение да продължи атаката.
Ардърн пристигна в Крайстчърч, където се срещна с оцелели и със семейства на жертвите.

"Нова Зеландия е единна в скръбта", каза тя.

Според новозеландското радио 28-годишният заподозрян Брентън Тарант, на когото беше повдигнато обвинение в убийство, е бил спокоен в съдебната зала и е направил пред медиите жеста за "окей", предаде БТА.

Той ще остане в ареста до 5 април, когато делото ще бъде внесено във Висшия съд на Крайстчърч.

От четиримата арестувани в петък един е бил гражданин, който се е опитвал да помогне на полицията с огнестрелно оръжие. Полицията се опитва да установи каква е връзката на останалите двама с нападението.

"Никой от задържаните няма предишно криминално досие нито тук, нито в Австралия. Те не са били в никой списък на подозрителни лица тук или в Австралия", каза Ардърн.

Новозеландската полиция съобщи, че според данните от следствието отговорност и за двете нападения носи един човек - задържаният по решение на съда Тарант, бивш фитнес инструктор.

Няколко от загиналите и ранените са от Близкия изток и Южна Азия, според първоначални съобщения на няколко правителства, предаде Асошиейтед прес, цитирана от БТА. Най-малко 49 души бяха убити и 48 са ранени при нападението.

Почетният консул на Бангладеш в Окланд Шафур Рахман Буян каза, че "досега" се знае за трима убити бангладешци и 4-5 ранени, двама от които са в критично състояние.

"Кракът на един от ранените е трябвало да бъде ампутиран, а друг е бил прострелян в гърдите", каза Рахман Буян.

Сред убитите има и двама йорданци, съобщи външното министерство в изявление, разпространено от държавната информационна агенция Петра. Говорителят на външното ведомство Суфиян Куда по-рано каза, че йорданец е бил убит, а други осем са ранени.
Пакистанското външно министерство обяви, че четирима пакистанци са ранени, а говорителят му Мохамад Файсал написа в Туитър, че петима пакистански граждани са изчезнали след днешните нападения. 
Малайзия съобщи, че двама нейни граждани са в болница, а саудитското посолство в Уелингтън каза, че има двама ранени саудитци.
Турският президент Реджеп Ердоган каза, че поне трима турски граждани са ранени и той е разговарял с един от тях.
Двама индонезийци - баща и син, също са ранени, съобщи говорителят на външното министерство Арманата Насир.

 

Повдигнаха обвинение при закрити врати

 

Днес Тарант, който е австралийски гражданин беше обвинен за убийство.

Явяването на обвиняемия пред областният съд в Крайстчърч стана при затворени врати поради засиления риск за сигурността, предаде ДПА, цитирана от БТА.

Телевизиите обаче предадоха кратка сцена от съдебното заседание, като на видеото лицето на обвиняемия беше замъглено.

"Въпреки че заподозреният е изправен само пред едно обвинение, ще бъдат повдигнати и още обвинения", каза полицейският комисар Майк Буш, който обеща подробности за тях да бъдат оповестени възможно най-скоро.

Преди нападенията Тарант е публикувал в социалните мрежи манифест със заглавие "Голямата замяна", в който казва, че е искал да атакува мюсюлмани.
Фейсбук, Инстаграм, Туитър, ЮТюб и Редит взеха спешни мерки, за да премахнат каченото от извършителя видео от стрелбата в джамиите, съобщи Асошиейтед прес.
Ардърн каза, че заподозреният е пътувал спорадично до страната и не би го определила като дългосрочен жител, предаде Ройтерс. Тя добави, че властите ще преразгледат законодателството за огнестрелните оръжия.
Съветът за сигурност на ООН вчера осъди стрелбата като "отвратителна и страхлива". Позицията на Съвета за сигурност, който почете с минута мълчание паметта на жертвите, беше приета по предложение на Кувейт и Индонезия.

 

Двама полицаи от съседно селище са спрели стрелбата

 

Стрелбата в Крайстчърч е била спряна само благодарение на намесата на двама полицаи от съседно селище половин час след 
смъртоносните атаки. Това заявиха днес новозеландските власти, изразявайки благодарност към двама за тяхната 
смелост, предаде Франс прес, цитирана от БТА.
Ардърн подчерта, че Тарант вероятно е щял да убие повече хора, ако двамата полицаи не са се намесили.
Стрелецът се движел с кола, в която е имало още огнестрелни оръжия, използвани от него. Изяснено е, че той е имал намерение да продължи нападението си, заяви Ардърн пред журналисти в Крайстчърч.
На видео, заснето от преминаващ автомобил по пътя, където нападателят е бил арестуван, може да се види колата на стрелеца, засечена от полицейска кола и спряла срещу тротоара, след като се е сблъскала с патрулката.