Венецуелската полиция е нанесла побой над полски журналист в четвъртък вечер в столицата Каракас, съобщи журналистическият синдикат на страната в Туитър в петък, предаде Ройтерс, цитирана от БТА.
Томаш Сурдел от варшавския вестник "Газета Виборча" е бил спрян от служители на специален полицейски екип, които са поискали документите му. След това те са покрили лицето му, ударили са го в главата и са го заплашили с оръжие.
Президентът Николас Мадуро обвинява чуждестранните медии, че преувеличават проблемите на страната, за да очернят образа на правителството в чужбина.
През тази седмица силите за сигурност арестуваха известния радиожурналист Луис Карлос Диас, след като държавни медии го обвиниха в съпричастност със срива на електрическата система на страната на 7 март. По-късно Диас беше освободен със съдебна заповед да не прави публични изявления.
Миналата седмица агенти на военното разузнаване арестуваха американския журналист на свободна практика Коди Уедъл и по-късно го депортираха, след като са го разпитвали за кореспонденциите му за дезертиране на военнослужещи.
Американският телевизионен журналист Хорхе Рамос беше задържан по време на интервю с Мадуро и по-късно депортиран заедно с екипа си.
Според информация от адвоката по човешките права Карлос Кореа германският журналист Били Зикс, затворен във Венецуела от ноември, е бил освободен, съобщи Асошиейтед прес. Той е обвинен в шпионаж - обвинение, което неговите роднини отхвърлят като нагласено. Кореа и Зикс трябва да се явяват в съда всеки 15 дни. Адвокатът уточни, че на журналиста му е забранено да говори пред медиите, но не е в процес на депортация и може да напусне Венецуела, ако поиска.