Председателят на Партията на европейските социалисти (ПЕС) Сергей Станишев заяви, че има подкрепата на мнозинството от общинските организации на БСП за водач на листата й за европейските избори през май и за пореден път разкритикува това, което той вижда като залитане на ръководството на БСП към популизъм и национализъм.

Главната опозиционна сила в България трябва да определи на пленум утре кой ще води червената листа за вота. Съперница на Станишев, която има шaнсове да го измести, е бившата му интимна партньорка Елена Йончева.

"Чета в медиите, че аз имам номинации на 85% от общините", каза Станишев в интервю за Нова телевизия тази сутрин. "Много хора, мои другари, се ангажираха да ме подкрепят и аз не мога да ги предам".

Лидерът на ПЕС обеща да бъде джентълмен в надпреварата, но посочи, че отстъпването на място в листа не е като отстъпването на място на дама в градския транспорт.

Евентуално отпадане на Станишев би било политическо унижение за него и би задълбочило разрив между БСП и ПЕС, който започна с противопоставянето на българската партия на Истанбулската конвенция против домашното насилие. Станишев подкрепи конвенцията в разрез с генералната линия на "Позитано" 20. После смекчи тона, определяйки спора като приключил, след като Конституционният съд обяви международния акт за несъвместим с българската конституция.

Лидерът на европейското лявоцентристко семейство призна, че БСП има различия с него не само по Истанбулската конвенция, но и по-други въпроси, като Русия. Той потвърди, че е имало мисия на ПЕС във връзка с позициите на БСП, но въпросът за изключване на българската партия от ПЕС не е поставян. Станишев каза, че като лидер на ПЕС задачата му е "да събира, а не да разделя". Ако не бъде избран за водач на листа, ще се подчини на решението на пленума, каза той.

"Аз не съм само председател на ПЕС, аз съм член на БСП и уважавам решенията на моята партия", каза той.  "Аз никога не водя войни в БСП с никого, когато ме нападат, отговарям".

В същото време Станишев посочи, че "има няколко каузи, разбирания", които очевидно не съвпадат с официалната линия на "Позитано" 20. 

По думите му "БСП трябва да се яви с ясна политическа физиономия, европейска (физиономия)" на изборите за Европейски парламент.

"Когато левицата се опита да бъде по-националистка, по-патриотарска от националистите, тя не печели от това", каза Станишев, визирайки приближаването на партията му съм Обединените партриоти и националистите в Европа по отношение на Истанбулската конвенция. По думите му тя не е била правилно представена в България.

"Ние сме щитът срещу крайния национализъм, който ще разруши мира", добави той.

Освен това според него БСП "трябва да има хора в Европейския парламент, които ясно могат да защитят българския интерес" и "да докаже, че БСП може и трябва да бъде алтернатива на герб във вътрешен план".

"Залогът на европейските избори не е кой ще има пет-шест евродепутати, а дали ще има предсрочни парламентарни избори", каза Станишев.

Той призова съпартийците си да тръгнат към изборите единни и сподели притеснение, "че твърде дълго продължава този процес на номинации и фокусът не е върху това, което предлагаме".