Бордът на ФИФА одобри нов формат на Световното клубно първенство на заседание в Маями. Първата надпревара е насрочена за 2021-а и ще се провежда на четири години. Ще включва 24 отбора - осем от Европа, шест от Южна Америка, по три от Африка, Азия, Северна и Централна Америка и един от Океания.

Асошиейтед прес информира, че разполага с документ, в който са записани датите на напреварата - 17 юни - 4 юли. Засега не е избран домакин. Новият клубен Мондиал ще заеме мястото в календара на Купата на конфедерациите - надпреварата предхожда Световното година по-рано. На този етап не е ясно какво ще се случи с тази Купа.

"Аз съм изключително щастлив от решението на Борда, заяви президентът на ФИФА Джани Инфантино. - Скоро феновете ще имат истинско Световно клубно първенство. Най-добрите отбори на планетата ще определят истинския номер 1."

Клубният Мондиал сега е през декември всяка година и включва седем отбора от шестте конфедерации на ФИФА. Почти неизменно го печели представителят на УЕФА (носителят на титлата в Шампионската лига). Номер 1 е "Реал" (Мадрид).

Твърди се, че всеки един от 24-те участника в разширения формат ще получи по 66 милиона долара - извън наградния фонд.

Междувременно Европейската клубна асоциация (ЕКА), включваща най-големите отбори на Стария континент, остро се противопостави на решението с официална позиция. Грандовете заявяват, че такава надпревара не бива да се насрочва преди 2024 г., докогато е гласуван актуалният международен футболен календар.

Те негодуват, че ФИФА не ги е потърсила за консултации и предупреждават, че ще бойкотират турнира.

На въпрос на брифинг в Маями за тази опасност, Джани Инфантино отговори така:

"Надяваме се, че ще участват най-силните отбори. Имахме няколко много позитивни разговора с УЕФА. Трябваше да вземем решението сега, защото остават малко повече от две години, а организацията е много трудна."

Според Би Би Си, президентът на УЕФА Александър Чеферин е бил уведомен от ЕКА да изрази несъгласието й пред борда на заседанието в Маями. ФИФА обяви плановете си за ново клубно Световно още миналата есен, тогава отново последва негативна реакция и решението бе отложено за март. Както личи - няма промяна в позициите.

А другият голям въпрос, който бордът на ФИФА трябваше да обсъжда в слънчева Флорида, е дали още от 2022 г. на Световното в Катар броят на финалистите да бъде увеличен от 32 на 48 - колкото със сигурност ще бъде през 2026 г. в САЩ, Канада и Мексико.

За тази възможност се говори от месеци, а Катар заявява, че може да се справи, стига да получи подкрепа от съседна страна. Така напрактика и този Мондиал може да е с повече от един домакин.

Джани Инфантино определя шансовете за 48 отбора през 2022 г. (още през миналата година в Русия бе гласувано първенството да се проведе през ноември - декември, бел. ред.) като "осъществими".

Крайното решение ще бъде взето на конгреса на ФИФА през юни в Париж.

"Ако стане, ще бъде фантастично, ако не стане пак ще е фантастично", философски заключи Инфантино.