Суматоха възникна на Червения площад в Москва, съобщава БГНЕС. Мъж се опита да нахлуе в Мавзолея на Ленин и да залее мумията на покойния съветски лидер със зехтин, докато крещи „Изправи се! Изправи се!“, съобщава „Раша тудей“. По-късно мъжът обяснил на полицията, че искал да съживи Ленин.

В момента мавзолеят е временно затворен за ремонтни дейности. Случайни минувачи обаче видели как мъж вади от джоба си бутилка със зехтин и се опитва да се промъкне през централния вход. Той е бил спрян от охраната, но не и преди да залее мраморната плоча пред мавзолея със зехтин.

Лекарите, които прегледали мъжа в полицията заявили, че той „се нуждае от спешна психиатрична помощ“. Полицията обаче е решила да му наложи глоба от 500 рубли (7,50 долара) за нарушаване на обществения ред, преди да го изпрати в психиатрията.

През последните няколко години мавзолеят на Ленин често става обект на вандалски появи – бил е пръскан със спрей, заливан с боя и светена вода, както и облепян с тоалетна хартия, припомня агенцията.