Както е добре известно – в Германия редът е приоритет, включително що се отнася до боклука, който трябва да се изхвърля стриктно разделно. А ако не се прави така? По стъпките на нарушителите се впускат детективи, благодарение на  които държавата прибира немалко приходи.

Безсъвестните са и безскрупулни – хвърлят хартията при пластмасите и обратно, загърбват правилата, наложени от държавата или общината, игнорирайки обстоятелството, че всеки плаща такса смет и оттам нататък е загрижен да не плаща повече, отколкото дължи. „Не изхвърляйте тук чужд боклук“, пише с големи букви на кошчетата, разположени пред веригата супермаркети „Алди“, които са достатъчно големи да поемат сметта на околните седем жилищни блока, но не са предназначени за това. Предвидливите граждани пък си заключват кофите за боклука с катинар, за да не ги използва някой неоторизиран.

И в Хамбург често се случва контейнерите за хартия да са препълнени. В такъв случай обаче не трябва да се хвърля до тях, а другаде

Оторизацията се плаща, както стана дума, и всяко нещо трябва  да бъде изхвърлено единствено и само в предназначените за това кофи или контейнери. Оттам нататък – детективите не прощават, като например в Мьонхен-Гладбах, където обикалят както инкогнито, така и легитимирани с униформа. И ако при първото прегрешение само призовават нарушителите да приберат обратно това, което не е изхвърлено където трябва, при второто вече могат да наложат и санкции, и да създадат големи неприятности.

Необходимостта от ангажирането на детективи-боклукчари идва от обстоятелството, че редица жители на Федералната република не спазват наложените правила да изхвърлят определени неща на определени места и току се стига до злоупотреби с доверието на общинските служби. За предотвратяването на този вид безобразия е открита гореща телефонна линия, на която жителите на Мьонхен-Гладбах, например, могат да докладват за забелязани простъпки. Тъй като този, който изхвърля боклука си където свари, и по този начин само привлича плъховете, нарушава безусловно обществения ред и дължи глоби между 100 и 600 евро.

Както сочи статистиката, всеки германец произвежда годишно към половин тон боклук, а мнозина не се затормозяват да го изхвърлят на специално предназначените за това места и го оставят „нелегално“ на улицата или сред природата. Борбата срещу тях се води от т.нар. "Waste Watcher" („Надзиратели на боклука“), които не се свенят да ровят в боклуците, вдъхновени от примера в съседна Австрия - там този специфичен вид общински служители вече от години преследват тези, които не са достатъчно загрижени за опазването на околната среда.

Може дори да става дума за нещо дребно като фас, и макар глобите да не са космически като в Сингапур (500 долара за изхвърлена угарка на улицата), и в Европа детективите-боклукчари могат да принудят прегрешилите поне да си изхвърлят угарката в кошчето. При първото провинение виенските детективи по боклука са добронамерени и дружелюбни – само посочват, че щом на две крачки има кошче, защо фасът да се хвърля ей-така на улицата и цапа прекрасния град.

Това обаче е най-малкото, по-скоро става дума за големи количества изхвърлени не на място отпадъци, което е класическо нарушение на общинските правила и носи със себе си съответните санкции. В Хамбург, например, на щат има осем детективи-боклукчари, които ежедневно бдят за опазването на правилата. Йорг и Михаел са двама от тях, като действията им изобщо не се различават от тези на класическите детективи – заснемат местопрестъплението и започват да търсят виновниците, разчитайки при това на мрежа от информатори.

„Въпрос на възпитание е“, казват австрийците, които при второ нарушение за несъобразно изхвърлен фас без колебания прибират по 36 евро, но и въпрос на спазване на правилата, както биха добавили германците. Сложният въпрос е да се разбере на кого е непристойно изхвърленият боклук, което не е толкова трудно - ако наоколо се въргалят хартийки с писма и други документи. Остава „само“ нарушителят да бъде открит, което вече е по-сложно, ако става дума за кооперации, в които наемателите доста често се сменят.

В Австрия за изхвърлен фас на улицата се дължат 36 евро

Проблемът може да се състои и в препълнен контейнер за хартия, в който някой е изхвърлил твърде много насъбрали се бумаги, а тъкмо в този момент идва съвестна гражданка с топче стари документи, които иска да остави точно там.  Не бива, казват детективите, но не могат да я санкционират, тъй като абсолютно нищо не е нарушила, просто контейнерът е пълен. Само че и други биха могли да последват нейния пример и да хвърлят встрани, до контейнера, безпокоят се детективите.

Струпаните край, а не в контейнера хартии се оказват от адвокатска кантора, което се установява лесно, документира се и виновниците могат да бъдат изобличени. Ако това стане, глобата е 39 евро за кубически метър. Във Виена обект на разследванията на детективите-боклукчари са и изоставените колички за пазаруване, като от усилията на разследващите вече определено има ефект – ако преди зарязваните годишно колички са били 30 000, днес са спаднали под 20 000, именно покрай дейността на "Waste Watcher".

Междувременно детективите са изнамирали в боклуците какво ли не – от отрязана глава на крава до ликвидирана плантация хашиш. В чувалите, изхвърлени от хамбургския квартал на червените фенери, редовно се срещат и употребявани спринцовки. Въпросът е в боклука да се намерят индикации за този, който се е отървал от него. А ако това не стане, разходите трябва да се поемат от градските власти.

В Германия Хамбург е първият град, който през 1994 назначава детективи-боклукчари. Изпращат ги по улиците със задачата: „Излезте и направете града по-чист“. И – под сурдинка – санкционирайте нарушителите, което само ще попълни бюджета. Справят се, както се оказва, щом във вече споменатия Мьонхен-Гладбах са отчетени следните високи успехи за 2018-та: над 700 наложени глоби на обща стойност 160 000 евро. Но детективите не са единствено и само безсърдечни – раздават на пушачите малки преносими пепелници, в които да изхвърлят фасовете си, за да не се простят и те с над 30 евро, както е в Австрия. Или дори да стигнат до съд, ако фасът бъде хвърлен от кола.

Как е в България, или поне в София? Дължимата глоба за неправомерно изхвърлен фас е 10 лева с фиш, но само ако те хванат на място. Разпоредбата е в сила от 2015-та година, глобените нарушители на правилата й са 403. А своеобразни детективи по боклуците също има – униформеният персонал по чистотата, който прекарва времето си основно в пушене по пейките пред сградите, държи зорко под око контейнерите за отпадъци и подлага на обстойна инспекция всичко изхвърлено, за да извлече стойностностното.