Изпълнителното бюро на БСП е избрало депутатката Елена Йончева пред президента на Партията на европейските социалисти Сергей Станишев за водач на листата за евроизборите. Това съобщи членът на бюрото Кирил Добрев пред бТВ преди старта на заседанието на Националния съвет на социалистите. 

Висшият партиен форум има последната дума кой да е водачът за евровота в крайна сметка. Пленумът може да потвърди номинацията на тясното партийно ръководство, може и да не го направи. 

От проведени 293 конференции на БСП по места, Елена Йончева има 266 номинации – тя е припозната в огромна част от партията, посочи още Добрев. И нарече депутатката "флагман на борбата с корупцията в България".

Йончева е със свален депутатски имунитет. Това бе поискано от главния прокурор Сотир Цацаров заради разследване срещу нея, свързано с времето, когато бе действащ журналист. Твърденията на прокуратурата са, че Йончева е знаела за неправомерно използване на пари на КТБ за финансиране на нейни филми. От БСП твърдят, че това е политическа атака на ГЕРБ.

С кандидатурата на депутатката за евровота се цели разширяване на влиянието на БСП, твърди Добрев. Освен Йончева и Станишев, с голям брой номинации за листата за Европейския парламет са още Деница Златева, проф. Иво Христов, проф. Румен Гечев, както и настоящите евродепутати Петър Курумбашев и Момчил Неков.

Решенията на пленума предстоят. Цялата подредба на листата след водаческото място ще се решава на ново заседание на Националния съвет след 2 седмици.