Решено: депутатката и журналист Елена Йончева ще е водачът на листата на БСП за европейските избори през май. Тя спечели проведения от Националния съвет на партията таен вот с бюлетини. Йончева победи основния си опонент - председателя на Партията на европейските социалисти Сергей Станишев, с точно 20 гласа . 95 на 75 бюлетини в нейна полза. 

По-рано през деня - заради опасенията, че вотът ще се приеме като разделение в БСП - двамата водещи кандидати за водач на листата се бяха обединили около призив към пленума на БСП. 

Той дошъл първо от Станишев. Президентът на ПЕС е предложил вместо да одобри само водач на евролистата, пленумът днес да определи първите две места в нея. Според данни от местните конференции на БСП той има най-много номинации. 

Идеята на Станишев е била подкрепена и от Елена Йончева, въпреки че на практика двамата са конкуренти, разказаха участници в сбирката. Според европейския лидер и бивш премиер всеки от социалистите знае кои са и силните, и слабите страни на двамата фаворити. Той е призовал съпартийците си и да покажат отношение към европейското си политическо семейство като се акцентира на общите позиции, които са 95% от всички, а не върху различията.

Йончева подкрепила опонента си с думите, че не иска да излезе от залата и да обяснява защо левицата е разединена.

Подкрепа на Станишев са изразили фигури като бившия министър на отбраната Ангел Найденов, бившия депутат Атанас Мерджанов, бизнесмена Георги Гергов и като цяло повечето социалисти от пленума, които не гравитират около Нинова и действащото тясно ръководство, разказаха още социалисти. 

Подкрепа за предложението на Станишев обаче не дойде от лидерката на партията Корнелия Нинова. Тя отхвърли идеята на президента на ПЕС и обяви, че ще се гласува според устава на партията и няма да се правят изключения. Председателката на социалистите дори казала, че не е задължително Станишев да е евродепутат, твърдят участници в сбирката на левицата. 

Нинова дала примери със други европейски лидери, които не са в европарламента. А и заявила, че може "да освободим Станишев от отговорността да защитава позиции на БСП в ПЕС", разказвайки какви са различията между социастите в България и позициите на европейското семейство на левицата.

Станишев ва свой ред припомнил, че без подкрепа от ПЕС БСП няма как да се справи, ако в бъдеще вземе властта. По отношения на различните виждания на БСП, начело с Нинова, заявил, че приемането на Истанбулската конвенция, например, е било кауза на организацията на жените в червената партия.

Корнелия Нинова: БСП е по-силна извън парламента

В словото си в началото на заседанието на Националния съвет лидерката на БСП Корнелия Нинова е направила анализ на текущата политическа ситуация. И е обявила като успех решението на левицата отпреди месец да обяви бойкот на Народното събрание.
 
"Искам да благодаря, че подкрепихте излизането на парламентарната група на "БСП за България" от НС. Надявам се, че времето убеди и колебаещите се от вас в правотата ни. БСП не може да бъде смокинов лист, зад който да се скрие новата тройна коалиция ГЕРБ-ДПС-ОП . Мнозинството е нестабилно. То не се крепи на програма, няма принципи и идеи, не прави политики, няма морал – виси единствено на сговор, сделки, схеми. ГЕРБ и Борисов превърнаха парламента в евтина търговска борса. Цяла България видя това ясно и отчетливо, благодарение на нас. 

Извън парламента БСП е по-силна и ясно разграничена от общия сговор", е заявила тя пред делегатите. 

 Според председателката на партията БСП има "реален шанс да бъде не само опозиция, но и носител и изразител на увеличаващия се наказателен вот". 

Нинова е направила обзор на темите, повдигнати в обществото от БСП и лично от Елена Йончева - като "Хасково гейт", историята с оградата на границата с Турция и други случаи на разкриване на корупция и нарушения от страна на властта. 

"Елена Йончева се утвърди като лице на тази битка. Тя получи признание за усилията си на нашия най-висш форум - конгреса. Нейните разследвания за корупция достигнаха до европейските медии и институции. Тя е в контакт с европейската служба за борба с измамите ОЛАФ, с Генерална дирекция "Конкуренция", Генерална дирекция "Вътрешен пазар, промишленост, предприемачество и МПС" по въпросите на обществените поръчки с европейски средсва. Тя е смела, задълбочена, педантична в работата си, която може да продължи и на европейско равнище. Не на последно място тя даде надежда на българите, че не всичко е загубено и има кой да се бори с октопода, задушаващ България", обясни мотивите си за номинация на Йончева начело на евролистата Нинова.

По думите на председателката "Елена съчетава в себе си качествата на политик и журналист. Елена обобщава образа на човек, който се бори за справедливост и свобода - две основни европейски ценности и ценности на БСП". 

Според Нинова освен това депутатката, а не Станишев, има най-много номинации сред местните структури на левицата в процеса предлагане на кандидати за евродепутати. 

 

Историята на рицаря на кон

Конникът в червени одежди, с който Сергей Станишев се появи на заседанието на пленума на БСП. Оказа се подарък за сина на Елена Йончева.

Сергей Станишев пристигна за пленума днес, стискал в ръка фигурка на облечен в червено рицар в доспехи, яздещ кон. После разказа сам историята на играчката  - преди време Елена Йончева гостувала със сина си. Детето си харесало конник и си го взело. Играчката станала една от най-любимите му. А Станишев обещал и нов, втори конник. Днес го донесъл, за да го даде на Елена, която да го подари на сина си.