За него много от модерните технологии не са прекалено зловещи. Американският президент просто предпочита, а и вярва на изпитани рецепти, поради което след скорошната самолетна катастрофа в Етиопия подложи на остра критика “Боинг 737 Max 8".

В туитър написа:

"Самолетите стават прекалено сложни, за да можеш да ги пилотираш. Вече не ни трябват пилоти, а компютърни специалисти от Технологичния институт в Масачузетс."

Подобна тенденция непрестанно съзирал и при много продукти. Макар да си на възраст и обигран човек с опит, те принуждавали към ненужни стъпки.

Реакцията му не е изключение. Тръмп е аналогов президент, който предпочита хартията пред алгоритмите. Тъй като категорично не желае да работи на компютър, сътрудниците му носят камари хартия. Девизът е "Формулирай го кратко", но Тръмп не му обръща внимание.

Той даде израз на дълбоката си ненавист към компютъра още през декември 2016 г., когато току-що беше избран за президент. Електронните машини направили живота на хората много сложен. В ерата на компютрите вече не се знаело какво точно става. "Разполагаме с бързина и куп други неща, но нямаме сигурност", добави Тръмп.

По-добре хоросан от микрочип

При това, както никой друг кандидат за президент, той извади дивиденти от несигурността в ерата на компютрите, след като по време на предизборната битка през 2016 г. бяха хакнати имейлите на демократите и публикувани от Уикилийкс. Но така или иначе той пренебрегва електронната поща. През юли 2016 г. заяви, че не бил “имейлова личност”.

“Нямам доверие, тъй като всеки може да те хакне”, заяви тогава Тръмп.

Далеч по-добре се живеело без имейли. Поради тази причина президентът категорично бил против при наблюдаване на границата с Мексико да се използват дронове. Разсъдъкът му бил насочен не към микрочипове, а към хоросана.

“Факт е, че нищо друго не функционира, а това е така от хилядолетия”, обоснова президентът през декември миналата година намерението си по границата с Мексико да се изгради истинска стена.

Само така бурите можели да бъдат овладяни.

Значи без дронове, въпреки че Тръмп разбирал от високи технологии повече от всеки друг. Така поне написа в туитър. Ето защо не бил и против тецовете, работещи на въглища. Да се добива ток от вятър, било рисковано. Наскоро по време на конференция на консервативни активисти той заяви:

“Спре ли вятърът да духа, край на електричеството.”

Имитира и мъж, говорил пред тв камера: “Скъпа, днес ще духа ли вятър? Толкова много искам да гледам телевизия.”

Известно е, че за Тръмп затоплянето на климата е лъжа. Но той невинаги отхвърля дигитални новости. Така например се обяви за компютризирането на медицинска документация.

Що се отнася до самолети, Доналд Тръмп залага на изпитаното. Той е възхитен от частния си самолет тип “Боинг 757”, макар да е произведен през 1991 г. и първо е бил ползван от датска авиокомпания, а след това и от милиардера и съосновател на “Майкрософт” Пол Алън.

При Тръмп реликвата преживя нова пролет – позлатени кранове за вода и кожени седалки от най-висок клас. Тръмп обаче не харесва по-малката сестра на неговия “Боинг757” – “Боинг 737”, и то далеч преди машината да е била натъпкана с толкова компютърна техника като “Max 8”. Той си знае защо.