Лидерът на ПЕС Сергей Станишев, който загуби вчера битката за първото място в листата на БСП за европейските избори, днес намекна за контролиран вот. Станишев и говорителката на групата на левицата в парламента Елена Йончева се изправиха един срещу друг при тайното гласуване в пленума на партията. Йончева, наложена като кандидатура от сегашното ръководство в лицето на Корнелия Нинова, спечели с разлика от 20 гласа.

"Моите гласове са политически, с ясна политическа номинация. Другата част от гласовете имат други компоненти като съставна част...", коментира витиевато Станишев в сутрешния блок на бТВ. 

А на въпроса какво се разбира под "други компоненти", уточни:

"20 души на Националния съвет (пленума, б.р.) са директно на щат на "Позитано" - т.е. работодателят им е председателят на Националния съвет (Корнелия Нинова). Аз знам, че са прозвънявани хората индивидуално. Това са правили и хората от другата страна - това е нормално. Когато си в кампания, говориш с всички да ги убеждаваш. За мен тревогата - и тя не е само моя - е, че не се води диалог. Може да печелиш вътрешни гласувания със сила и да постигаш резултат, но въпросът е хората отвън да видят, че БСП има кауза и е мотивирана."

На неделния пленум социалистите избираха само кой да поведе евролистата, а цялата листа трябва да бъде подредена до 7 април. На "Позитано" 20 се завъртяха всякакви възможни сценарии - от това Станишев изобщо да не намери място сред кандидатите за ЕП до това, че ще бъде поставен на трето или четвърто място. Самият президент на ПЕС настояваше вчера пленумът да избере водаческа "двойка" - тоест той и Йончева да са на първите две места.

Всичко може да стане, отвърна Станишев на въпроса може ли да изпадне съвсем от листата. Ако такъв сценарий се превърне в реалност, тогава щял да прецени как да действа. Но даде заявка:

"Оставам в битката. Не от лична амбиция, а защото съм убеден, че моето отсъствие в листата ще накърни резултата на БСП и ще демотивира хората. Много хора ми се обадиха снощи и ми казаха: "Да не вземеш да се откажеш".

Индиректно той постави под съмнение и събрания брой номинации от местните структури за него и за Йончева. Според него прибързано ръководството е обявило бройка - без да е приключил вътрешният подбор.

"Предложих да гласуваме тандем. Ясна е волята на партията - и двамата имаме номинации. Това, което беше съобщено, е, че двамата имаме най-много номинации - 260 тя, 230 аз, и то без да са приключили общинските конференции. Исках първите две места да се гласуват вчера - това дори не беше подложено на гласуване заради позицията на председателя на НС", посочи Станишев.

- Играли ли сте в свирен мач? - попита водещият.

- Не мисля така. За 45% от НС това не е така със сигурност. Няма да позволим нито аз, нито Елена да бъдем сблъскани лично - отвърна Станишев. Аз не се почувствах предаден, а напротив - почувствах се подкрепен. От 45% от НС, което е много. Има напрежение в партията, тази кампания създаде разделителни линии, те са преодолими. Поздравих Елена и заради това, че подкрепи моето предложение. Защото тя осъзнава, че изпокарана команда трудно печели доверие навън.

На въпрос как ще коментира тезата на соцлидерката, че трябва да се спести неудобството на лидера на ПЕС да обяснява защо позициите на българската левица често се разминават с тези на европейската (както беше с пакта на ООН за миграцията и с Истанбулската конвенция), Станишев отвърна, че "тук става дума за търсене на поводи". По думите му в самата БСП имало пропаганда срещу ПЕС и някои изказвания на самата Нинова били в този дух. 

"Не желая моята партия БСП да бъде представяна като ретроградна традиционалистка антиевропейска партия. Някои послания изглеждат така. Ако БСП позволи ГЕРБ да ни представи като антиевропейска партия, това ще нанесе много щети на нашия резултат, ще бъде много сериозна грешка. Не бива да даваш поводи да те вкарват в този калъп."

По думите му, ако не намери място в листата, това ще доведе до отлив на избиратели.

"Това, което се случи вчера, за мен беше пропусната възможност от БСП - да излезем обединени с воля да спечелим изборите. Това доразделя БСП. Когато си разколебаеш ядрото и да привличаш периферия, не е достатъчно. Мобилизацията на нашите членове винаги е по-малка на европейските избори."

С Нинова не били разговаряли от месеци. Тя била тази, която в качеството си на председател на БСП трябвало да търси диалог с него, а не обратното. Все пак бил склонен да опита да разговаря с нея, за да й каже, че "има много голяма отговорност за резултата от европейските избори".

"Това е. Как да ги спечелим? Вътрешното разделение вчера не беше преодоляно, напротив - беше задълбочено. Все още не е късно", допълни лидерът на ПЕС.