"Поредното отлюспване - част от болшевизацията на партията."

Така бившият председател на БСП Михаил Миков, който бе начело на партията преди Корнелия Нинова, определи случващото се със Сергей Станишев и мястото му в евролистата през последните месеци. По думите му е имало целенасочена кампания за отстраняването му с цел "натриване на носа", преекспониране на различията с политики на Партията на европейските социалисти, но този тип политика на разделение не засяга само евролистата.

"Тече пълзяща болшевизация – "който не е с нас, е против нас". Малките ни коалиционни партньори бяха разпъдени. Всичко е лично", каза Миков и даде пример, че подобни неща се случват и на местно ниво в редиците на БСП. Такъв бил случаят от Хасково, където при 150 души местна конференция председателят е бил сменен от 50 души - когато останалите са си тръгнали.

Кулминацията на дебатите за водаческото място в евролистата в левицата дойде вчера. Пленумът на БСП избра Елена Йончева за мястото срещу Станишев. Резултатът от тайното гласуване бе 95 на 75 гласа в полза на депутатката. Тя самата бе посочена за предпочитан вариант от Изпълнителното бюро на партията и лично от Нинова. Председателката на социалистите след вота си позволи да заяви още, че "не е задължително Станишев да е евродепутат".

Останалите места в списъка с кандидати за Европейския парламент ще бъдат решени от нов Национален съвет в началото на април.

Според Миков посланието на ръководството на БСП е било ясно - то не иска Станишев въпреки желанието на огромна част от партията той да е в европейската листа.

Бившият председател заяви, че не оспорва формално резултата от гласуването, но е имало странни неща - например как в началото на пленума са се регистрирали 144 членове, по време на вота те станали изведнъж 172-ма, а веднага след него се оказали 101. За първи път не е имало списък на излизане от заседанието, в който участвалите делегати се разписват. Това създало съмнения сред другарите, обясни Миков. 

"Имаше явна тенденция в продължение на два месеца за натиск за отстраняване на Сергей Станишев от листата", заяви той.

Миков отрече в БСП сега да има вариант, при който "вътрешната опозиция" да иска партията да загуби изборите начело с Нинова.

"Какво значи Нинова да се повали? Нали това означава, че ще се провали БСП. Всеки председател е имал своята “опозиция”, но това е част от силата на БСП", категоричен бе бившият лидер на левицата.

По думите му през последните два месеца социалистите не са говорили за политика, а за "Станишев или Елена", а тенденцията сериозният политически разговор да отсъства от дебатите в партията е видима. На пленума в неделя дори ръководството отхвърлило искане да има точка в дневния ред за обсъждане на политическата обстановка. Аргументът - "не това е дневният ред".

"А кой да е дневният ред на една партия, ако не политическата обстановка?", попита риторично Миков. И разкритикува решението отпреди месец за бойкот на Народното събрание. По думите му ефектът е, че БСП се е отказала от парламентарните механизми за правене на политика и "започна да изпълнява курирерски услуги - снима се на стъблите на Агенция "Пътна инфраструктура" - примерът е от дейност на левицата от последните дни, която вместо да задава въпроси в Народното събрание, разнася писма по деловодствата на институции.

Според Миков в БСП отсъства разговор как да се привлекат повече хора към идеите на социалистите, защото ако резултат от 80 депутати на последните избори е бил сносен, макар и изборите да бяха загубени, то след годините в опозиция би следвало тази подкрепа да расте. А това не се случва. 

"Въпросът е как да се набере този ресурс от подкрепа – с вътрешни битки и гонения или с политика, която на практика изпадна от сериозната дискусия", попита още Миков.

По думите му въпросът за листата е важен, доколкото е важно кои хора ще бъдат изпратени в Брюксел и могат ли те да налагат политиките, важни за БСП, първо в рамките на Партията на европейските социалисти и второ - на ниво Европарламент. 

"Не казвам, че Елена няма своите качества и не може да е достоен представител в ЕП... Казвам, че начинът, по който това се случи, цели противопоставяне, натриване на носа на Станишев. Натиск имаше през цялата кампания", категоричен бе Миков и намекна, че Йончева изглежда "използвана" в тази междуличностна битка.

Миков каза още, че не желае да бъде кандидат и представител в каквато и да било листа, докато начело на БСП е настоящото ръководство.