Имущество за над половин милион лева отне т.нар. комисия "Антокорупция" от бизнесмена Росен Чолов и бившата му партньорка в живота - звездата от "Под прикритие" Ирена Милянкова (макар двамата да нямат отношения от поне пет години).

Това се похвалиха днес от Комисията за противодействие на корупцията и за отнемане на незаконно придобитото имущество (КПКОНПИ). 

"С влязло в сила решение на Софийския апелативен съд (САС) по иск на КПКОНПИ от бизнесмена Р. Ч. и актрисата И. М. се отнема имущество на обща стойност 547 507 лв. Бизнесменът е осъден да заплати на КПКОНПИ 16 660 лв. юрисконсултско възнаграждение и 984 лв. разходи за експертизи", съобщиха от комисията, верни на решението си да обявяват инициали.

През 2013 г. Чолов беше привлечен като обвиняем за това, че в периода 2003-2013 г. е ръководил организирана престъпна група за трафик на хора с цел проституция.

С решението на САС от бизнесмена и Милянкова се отнема левовата равностойност на дружествени дялове и суми по сметки в различни банки, както и паричната равностойност на двуетажна сграда с двор в София. Имотът не подлежи на отнемане, тъй като е купен с банков заем. Изчисленията на инспекторите на КПКОНПИ, които са потвърдени от съда обаче, показват, че през целия проверяван 10-годишен период Чолев и актрисата, с която е живеел на съпружески начала, не са имали достатъчно законни доходи, за да покриват разходите си, включително и вноските по ипотечния кредит.

В средата на януари Чолов, както и съподсъдимата му в друго дело - Полина И., бяха осъдени на три години условно от спецсъда за това, че през 2014 година са осъществили сговор за набиране на момичета за извършване на сексуални услуги. Полина "вербувала" момичетата, като според магистратите е провела разговори с поне 9 потенциални компаньонки. Чолов осъществявал контакта с клиентите. Твърди се, че за услугата те плащали около 500 лева на час.

Това е второто обвинение за бившия партньор на Милянкова. Първото е от 2012 година, когато бе арестуван за организане на престъпна група - за сговор и за трафик на хора с цел проституция.

Именно по това дело още през 2014 година тогавашната актикорупционна комисия поиска запор на имуществото на Чолев и Милянкова, в т.ч. къщата им в Горна баня. Установеното несъответствие между доходите на Чолов и разходите на шестчленното му семейство за последните десет години (по онова време) години е било над 300 000 лева.