МВР няма информация нападателят срещу джамиите в Нова Зеландия да е имал контакти с български граждани по време на престоя си у нас. Това заяви за БНР от Вашингтон вътрешният министър Младен Маринов.

„Категорично на този етап можем да твърдим, че неговата цел тук е била единствено туризъм и до този момент нямаме информация той да се е срещал с български граждани или да е познавал такива.“

Маринов припомни, че нападателят е бил в България в периода 9-15 ноември миналата година. Вътрешният министър определи атаката в Нова Зеландия като недопустим терористичен акт.

Маринов е на посещение в Съединените щати, което включва срещи с ръководството на ФБР, Сикрет сървис и службите за гранична сигурност. За БНР той също каза, че очаква в скоро време българите да могат да получават паспорти с по-дълъг срок на годност.

„Тече обществена поръчка, която сме обявили. Надяваме се през 2020 година да започне подмяната, като се предвижда и това международният паспорт да бъде удължен, неговият срок на действие да е 10-годишен.“

Според проект за промени кандидатстващите за документа ще имат възможност за избор и на действащата в момента валидност от пет години.

По време на визитата си в САЩ Маринов ще посети границата с Мексико. Министърът заяви, че целта му е да разгледа съоръженията по американската южна граница с надеждата да обмени опит за противодействие на „мигрантския натиск“ в България.

По темата за мигрантите вътрешният министър коментира и доклада на Държавния департамент на САЩ за човешките права, който посочва грубото отношение към мигранти и превишаване правомощията на властите като едни от проблемните области за страната ни.

„Категорично по отношение на мигрантите и лицата, които са задържани, мога да кажа, че се спазват изцяло законът и техните права. На всеки един от тях се дава пълната възможност, включително и адвокатска защита и възможност да поиска убежище и всички процедури, които свързани с това. За всеки един случай и сигнал за превишаване на правомощията от полицейски служители се извършва незабавна проверка. Ние сме го доказали, че там, където сме констатирали някакви нарушения, сме предприели незабавни действия.“

Маринов също увери, че властите разследват всеки един сигнал за език на омразата.

На посещението си в САЩ министърът е придружен от директора на ГДБОП главен комисар Ивайло Спиридонов и директора на ГД „Гранична полиция“ Светлан Кичиков.