Профил в Инстаграм, наречен „2 стотинки“, прави на 2 стотинки някои от най-популярните имена в българската „развлекателна“ музика. В „официалния архив на българските крадени видеа + сцени“ са представени двайсетина клипа на чалга, поп, рок и рап изпълнители.

Помните ли, че между чалгата и представителите на останалите музикални жанрове у нас някога имаше противостояние? Имаше и доста повече разлики. Немалко „звезди“ осъзнаха, че никога няма да победят многократно превъзхождащия ги числено, финансово, телесно и силиконово чалга противник, а най-съобразителните си спомниха поговорката „Ако не можеш да ги победиш, стани един от тях“. Някои преминаха изцяло в редиците на доскорошния противник, а други се заеха да „гледат как се прави“ и да учат нови номера. Все пак още Дарвин е установил, че в еволюцията печелят не най-добрите, най-музикалните, най-талантливите, нито най-оригиналните, а най-приспособимите.

Основният турбо-мурафет на чалгата по онова време бяха „заемките“, „цитатите“ и необявените кавъри на сръбски, гръцки, арабски и турски хитове. Това се отнасяше и за клиповете. Защо режисьори и продуценти да се напъват да откриват топлата вода, след като съседите вече са я открили?

Явно този подход вече е добре усвоен не само от чалгаджиите. В донеслата голямата слава на Тита „Антилопа“ са използвани цели сцени от видеото към „Искусаю“ на украинската изпълнителка Никита. В „Суперпалав“ Папи Ханс взаимства смело кадри от песента „Winaloto“ на рапъра Томи Кеш. В клипа си „Лошо скроен“ Миро си е харесал сцена от хита „Humble“ на носителя на „Пулицър“ Кендрик Ламар… Друга сцена от „Humble“ са си избрали Диона и Алек Сандър. Видеото на Белослава към „Красотата“ пък е заснето изцяло по снимки на Рен Ханг, но певицата смята, че не копира, а цитира идеи.

Горе NIKITA – „Искусаю“, долу Тита – „Антилопа“

Мнозина черпят сцени от много популярни източници без никакво притеснение, че ще бъде забелязано от всеки. „Без морал и без никакъв срам“, пее Графа във „Вълк-единак“ – видео, което всеки може да сравни с „No Church in The Wild“ на Джей Зи и Кание Уест.

Горе Джей Зи и Kание Уест – No church in the wild, долу Графа – „Вълк единак

За отбелязване е, че в списъка на „2 стотинки“ няма клипове на Мария Илиева, Азис и още няколко от най-нашумелите имена. Така че кражбите, макар и чести, все още не са станали масово явление. Но както е тръгнало, българската развлекателна индустрия току-виж се превърнала в тв шоуто „Като две капки вода“.

Всички примери, събрани в профила „2 стотинки“

"Площад Славейков"