Холандската полиция арестува заподозрения за стрелбата в трамвай в град Утрехт, в която трима души бяха убити, съобщи шеф на полицията.

"Току-що ни информираха, че заподозреният е арестуван", каза шефът на полицията на Утрехт Роб ван Бри на пресконференция, пише БГНЕС.

37-годишния Гьокмен Танъш (роден в Турция) бе издирван във връзка с инцидента тази сутрин.

Трима бяха убити, а 5 души ранени, след като мъж откри огън в трамвай в холандския град, съобщи по-рано Би Би Си.

Първата информация бе, че трима от ранените са в критично състояние.

Стрелбата е станала преди спирката на Площад 24 Октоберплайн около 10,45 ч тази сутрин (местно време, 11,45 ч българско), който бе отцепен от властите. 

Извършителят е избягал с кола и в  полицията го преследваше, съобщи местната телевизия NOS. Според властите е възможно той да има партньори. По-късно през деня полицията обяви основен заподозрения Танъш, роден в Турция, който по техни думи е опасен и ако го видят, трябва веднага да съобщят в полицията.

Все още няма официално потвърждение, но според местните органи за борба с тероризма, вероятно става дума за терористичен атентат. 

Кварталът Тихелаарслан бе блокиран и властите призоваха местните да го избягват, тъй като има опасност от експлозия. В същия квартал бе намерена изоставената кола на Танис - червено "Рено Клио".

Бащата на арестувания, Мехмет Танъш, заяви, че ако синът му е извършил това, в което е заподозрян, трябва да бъде наказан. Той разкри, че е загубил връзка със сина си, след като се е върнал в родината си през 2008 г., развеждайки се със съпругата си. "Не съм имал диалог, нямам контакт със сина си от 11 години. Не сме говорили помежду си от 2008 г.", каза Мехмет.

"Той никога не е имал агресивно поведение - но минаха 11 години оттогава. Какво се е случило, какво е преживял? Не знам каквото и да било", каза още той.

Според прокурор мотивът за стрелбата е семейни причини. Танъш е стрелял по жена, която е била негова роднина, твърди Анадолската агенция, цитирайки негови роднини.

Градският транспорт в Утрехт е частично спрян, вървят единствено влаковете. Училищата и църквите са затворени. Полицията препоръчва на местните да си стоят вкъщи, а на всички с планове да посетят Утрехт днес - да ги отложат. Ако пътувате през Утрехт, но не спирате там, няма да имате проблеми, казват още властите. Магистрала А2 - от Утрехт към столицата Хага - е с намалена скорост на движение до 70 км/ч.

Премиерът на страната Марк Рюте свика кризисна среща на правителството по повод стрелбата и отложи седмичните си коалиционни разговори. След броени минути той и правителството ще коментират инцидента на извънредна пресконференция.

По-късно премиерът Бойко Борисов изпрати телеграма до колегата си Рюте във връзка с нападението.

"Сериозно съм загрижен от трагичните събития в Утрехт и изразявам искрената си съпричастност към пострадалите и техните близки“, пише българският министър-председател.

Борисов посочва още, че България е солидарна и подкрепя Нидерландия в този тежък момент.

"Продължаващите нападения срещу цивилни граждани потвърждават необходимостта от единни и решителни действия на международната общност срещу всяко грубо посегателство върху здравето, живота, свободата и демократичните ценности", пише още министър-председателят в писмото си до премиера Марк Рюте.