Нечестен ли е бил изборът в пленума на БСП за водач на евролистата. Как депутатката Елена Йончева е взела 20 гласа преднина пред президента на ПЕС Сергей Станишев.

На тези въпроси се наложи да отговаря днес лидерката на левицата Корнелия Нинова и не само тя - ами и коалиционният партньор Пейчо Касъров (Българска земеделска партия (БЗП)). 

Днес Нинова свика брифинг, за да представи резултатите от разговорите с ръководството на БЗП и естествено бе попитана за избора на Йончева. Поводът станаха изявленията на самия Станишев и на Михаил Миков - единият като гост в студиото на сутрешния блок на бТВ, а другият - на Нова тв, че процесът по избора може и да е опорочен. Независимо един от друг и двамата поставиха въпроса с това, че 20 души, които членуват в Националния съвет (пленума, б.р.) са на щат на "Позитано" 20, следователно са пряко зависими от Нинова като техен работодател. Отделно - не са били оповестени официално и броят номинации от местните структури, както за Йончева, така и за Станишев. Според президента на партията на европейските социалисти - процесът по номинирането дори не бил приключил. От обявената до момента информация разликата в гласовете за двамата е около 30-ина - в полза на Елена Йончева.

На въпрос към Нинова за коментар нечестни ли са били изборите, както намекват от т.нар. "вътрешна опозиция", реши да отговори пръв Касъров:

"Това е като в едно семейство - важното е в семействорто да се знае каква е истината, какво са решили родителите, а не какво говорят съседите".

На репликата на журналистите, че Станишев и Миков би следвало да са част от въпросното "семейство" на БСП, вече отвърна лидерката.

"Ако някой има жалби и съмнения, има партия, има контролни органи - да ги отнесе тук, а не да ги развяваш по телевизиите. Ако си търсиш оправдания, можеш да намериш много обяснения", лаконична бе тя.

Нинова отказа да отговори ще намери ли Станишев изобщо място в листата за евровота. 

"Дали ще бъде и на кое място ще реши Националният съвет на следващото си заседание в първата половина на април, както е по устав. До тогава изчакайте, моля. Националният съвет ще подрежда листата и местата в нея", посочи ядосано тя.

Иначе целта на бпресконференцията беше, за да съобщи ръководството на "земеделците", че настоява за същите изменения в Изборния кодекс, за които настояваше и БСП. След като предложенията не левицата не бяха приети, тя реши да бойкотира работата на Народното събрание. Предложенията им днес, когато кодексът пак е отворен за ремонт, не са "на хартия" - следователно няма как да бъдат разгледани.

На въпрос как се настоява днес за изменения в ИК като няма кой да ги внесе в деловодството на парламента и да дебатира по тях, Касъров отговори:

"Гражданският глас може да се чува и извън парламента. Само трябва малко повече да викаш. Освен това като парламентарна група от БСП са внесли тези неща. Ние имаме еднакво виждане и затова го споделяме."