Рекордните 60 739 зрители са присъствали на мача между женските отбори на "Атлетико" (Мадрид) и "Барселона" от местната "Лига Феменина" в Испания, похвали се клубът от испанската столица. Двубоят се игра на стадион "Уанда Метрополитано", който на 1 юни ще приеме финала на Шампионската лига.

Че е върхово постижение за мач от вътрешно първенство в Европа информират медии като Би Би Си. Каталунките спечелиха с 2:0 и съкратиха изоставането си от лидера "Атлетико" на три точки.

Предишният рекорд бе поставен през януари в Билбао, когато на ст. "Сан Мамес" са се стекли 48 121 души на двубоя "Атлетик" - "Атлетико". Той пък прати в историята постижение от май 2018 г. - 45 423 души на "Уембли" за лондонското дерби "Челси" - "Арсенал" (3:1) на финала на Купата на Англия при дамите.

Световният рекорд за двубой на всички равнища за жени датира от 1999 г. Тогава са отчетени 90 185 зрители на финала на Мондиала между САЩ и Китай на ст. "Роуз боул" в Пасадена, Калифорния.

Финалът на олимпийските игри в Лондон през 2012 г. (САЩ - Япония) на "Уембли" е привлякъл около 80 хиляди запалянковци.

"Уанда Метрополитано" вчера. Максималният капацитет на стадиона е 68 000 места.

В последните години женският футбол се развива стремглаво - не само в САЩ, където е най-развит и има най-много регистрирани футболистки. В страни като Англия, Испания, Германия, Швеция, Холандия и т.н. местните шампионати са все по-популярни.

Големите клубове имат вече женски тимове и отбори за подрастващи в академиите си. Би Би Си разкрива, че №1 по посещаемост в дамската лига на родината на играта този сезон е "Челси" с 1965 души, следван от "Манчестър Сити" - 1607. Много често по толкова ходят на домакинските двубои на българските грандове.