Бизнесменът Миню Стайков излиза на свобода срещу парична гаранция в размер на половин милион лева. Според специализирания наказателен съд здравословното състояние на алкохолния бос е тежко и той няма как да бъде лекуван в болницата към затвора. Прокуратурата ще обжалва решението на съда, а дотогава Миню остава в лечебното заведение, съобщи trafficnews.bg.

Изменение на мярката поиска и синът на кмета на Карнобат Иван Димитров, който е обвинен за участие в ръководената от Стайков престъпна група. Димитров също излиза на свобода, но срещу десет пъти по-малка парична гаранция - 50 хиляди лева. Заседанието беше гледано при закрити врата по искане на един от защитниците на Стайков - адвокат Станислав Коев.

Причината е, че на бизнесмена са направени няколко медицински експертизи, от които могат да излязат и да бъдат разпространени интимни подробности за живота на обвиняемия.

Стайков отново беше докаран с инвалидна количка в заседателната зала. Припомняме, че при закрити врата беше гледано и делото за мярката на сина на Миню Стайков, който се появи изведнъж след 5 месеца издирване с червена бюлетина от Интерпол и каза, че не е знаел, че е търсен.

Стайко Стайков беше пуснат под домашен арест, заради тежкото си здравословно състояние. Баща му пък днес беше докаран в съда от болницата към затвора.

Миню Стайков беше задържан на 5 септември 2018 година, а обвиненията срещу него са, че е ръководел организирана престъпна група за производство и разпространение на контрабандни цигари, данъчни престъпления и пране на пари.

Паричната гаранция на Стайков може би попада в топ три на паричните гаранции с рекорден размер напомня "Трафик нюз". Бизнесменът Богомил Манчев през 2013 г. излезе на свобода срещу парична гаранция от един милион лева, а на собственика на "Софарма" и издател на Клуб Z Огнян Донев бе наложена мярка от половин милион лева.