Терористът от Нова Зеландия вижда себе си не само като воин, но и като рицар, който ще поведе група от хора на кръстоносен поход. Това казва в интервю за радио „Фокус” Браян Дженкинс, експерт по проблемите на сигурността и тероризма.

„И както навремето рицарите са се заклевали преди битка, по този начин той идва в България, вижда се като такъв, вижда местата - изписва ги, след това по време на терористичния акт търси умело и играе с този символизъм, което е част от сюжета, който се опитва да разкаже.

А сюжетът го издига в главна роля на рицар, подобно на рицарите от XIII-XV век, които се заклеват в името на преследване на дадена идея. И от тази гледна точка можем да търсим много символизъм“, допълва Браян Дженкинс.

Според него посещението на Брентън Тарант до България има за цел да му даде статут на рицар и да оправдае неговите действия.

„Но всъщност и това посещение до България, и манифестът, който той публикува, и видеото, което прави - това са само част от инструментите, които използва, за да разкаже своята история и да вдъхнови хората. Тук е много важно да отбележим, че той не се е самоубил, както други терористи, той все още е жив. И поради акта, който е извършил, е привлякъл вниманието на обществото към себе си. Това означава, че той е готов да разкаже още. Вече има сцената, на която да го направи. И вярва, че разказвайки го, ще увлече една макар и малка група от хора, мотивирани да го последват и да следват неговия пример“, казва още Браян Дженкинс.