От внесен във вторник обвинителен акт става ясно, че 21-годишният Северин Красимиров отива на съд за три обвинения - блудство, изнасилване и умишлено убийство на телевизионната водеща Виктория Маринова. Престъпленията са извършени по особено жесток и мъчителен начин за жертвата.

Тялото ѝ беше открито на 6 октомври от случайни граждани близо до тенис кортовете в Русе. За три дни полицията успя да установи извършителя и да го задържи в германския град Щаде, където Северин се беше укрил при роднини, припомня БНТ.

Заключението на съдебно-медицинска психиатрична експертиза, направена още в рамките на досъдебното поризводство, е, че Северин е с лека умствена изостаналост, импулсивен е и емоционално нестабилен, но е вменяем и е разбирал какво върши. Така че може да носи наказателна отговорност.

Убийството на телевизионната водеща предизвика реакции на европейските институции и на неправителствени организации зад граница. За това говори днес в Русе и говорителят на главния прокурор Румяна Арнаудова.

Убийството на журналистката Виктория Маринова в Русе е чист криминален случай, напомни Арнаудова.

"Убийството разтърси България не само с жестокостта, с което беше извършено, но с още един изключително неприятен факт - внушенията, които бяха направени от определени кръгове българи срещу българските институции и българската държава, че в България журналисти, които се борят срещу корупцията и извършват разследвания срещу корумпирани лица, биват убивани - заяви Арнаудова. - В резултат на нашето разследване този случай се оказа чист криминален случай, но за съжаление петното, което бяха оставили върху лицето на държавата се наложи целият екип да обори с много усърдие, много висок професионализъм и със самообладание, за да стигнем до истината“, добави тя.

Румяна Арнаудова отбеляза, че внушенията, които бяха направени, не отговарят на истината и са злепоставили България за кратък период от време.

Още при гледането на мярката му в съда Северин Красимиров призна, че е извършил престъплението и че съжалява. Той поиска да остане в ареста, защото се страхува от отмъщение.

Прокуратурата поиска най-тежкото наказание за Северин - доживотен затвор без право на замяна.

Мотивът за убийството на Виктория Маринова е сексуален. Oт всички други версии тази е единствена, за която има доказателства, обяви пък окръжният прокурор на Русе Георги Георгиев по време на брифинг, цитиран от "Фокус".

"Нашето разследване показа, че се касае за криминално престъпление, мотивът, за което е сексуален, което личи и по обвиненията, по които Северин Красимиров се предава на съд. По време на разследването не събрахме никакви доказателства за това трите престъпления да имат нещо общо с професионалната реализация на жертвата.

Установихме, че вечерта преди извършване на престъплението Северин Красимиров е бил със свои приятели на празненство, където е употребил алкохол и под негово влияние в ранните часове на 6 октомври 2018 г. е тръгнал пеш към дома си и на мястото на престъплението е срещнал жертвата. Тогава е изпитал сексуално влечение, за удовлетворението на което ѝ е нанесъл побой. Вследствие на тези удари, след извършените сексуални посегателства спрямо нея, Виктория Маринова е починала“, каза още Георгиев.

Той уточни, че се е работило по всички версии и това е единствената, по която са събрани доказателства. „Знаете сигурно, че на досъдебното производство Северин Красимиров се признава за виновен и дава подробни обяснения, които потвърждават нашето становище относно мотива за извършване на престъплението“, допълни окръжният прокурор. Той посочи, че освен с обясненията на Северин, се разполага с множество веществени доказателства, с дрехи и с вещи на жертвата, които той се е опитал да укрие.

Издадено е постановление обвиняемият да бъде преведен от ареста в Русе в затвора, където ще изчака насрочването на делото от съда.