Около 4000 души са гледали видеото, излъчено от стрелеца в Нова Зеландия, убил 50 души в две джамии в Крайстчърч миналата седмица, съобщи Facebook.

По-малко от 22 души са гледали видеото на живо, като нито един от тях не го е докладвал. Първото докладване от потребител е дошло чак 29 минути след началото на 17-минутното видео, т. е. 12 минути след края му. 

Хората на Зукърбърг се защитават от критиките на властите в Нова Зеландия, според които именно те са допуснали видеото да бъде разпространено толкова бързо, като така се осъществява една от целите на атентатора. 

"Ще преразгледаме ролята, която играха социалните медии, и какви стъпки ще предприемем, включително на международно ниво и в съзвучие с нашите партньори", заяви вчера в речта си премиерката Джасинда Ардърн. 

Тя каза още, че езикът на омразата съществува от десетилетия, но методът на разпространението му, и инструментите, с които се организира, са нови.

Нова Зеландия взе тежки мерки да спре разпространението на видеото - местните доставчици дори блокираха сайтовете, които не го свалиха достатъчно бързо. Facebook също премахна 1,5 милиона клипове от инцидента в първите 24 часа след атентата. Новозеландски компании започнаха да изтеглят рекламите си от социалните мрежи.

Видно от социалната мрежа са притеснени от потенциалните рестрикции, които Нова Зеландия и други държави могат да им наложат във връзка с подобни случаи.