Британската премиерка Тереза Мей ще се опита да уговори с ЕС удължаване на "Брекзит" до 30 юни, като в договорката ще бъде включена опцията за напускане след 2 години, предаде Би Би Си, като се позова на правителствени източници.

Тя ще се среща на 20 и 21 март с Европейския съвет, като държавите членки ще гласуват отсрочката.

"Източници от кабинета казват, че премиерът пише писмо до ЕС днес, за да моли за удължаване - тя предлага за крайна дата 30 юни, с възможност за отлагане с 2 години", написа в Туитър Лаура Кенсберг от Би Би Си.

Кенсберг твърди, че според един от източниците "няма постигнато споразумение", докато друг е ядосан, че премиерката отново не желае да взима окончателно решение - затова ще иска и отлагането на "Брекзит". Според журналистката лидерката на Камарата на общините Андреа Ледсъм "е скастрила" колегите си, като ги е обвинила, че вече подкрепят оставането в ЕС.

Парламентът отново бе хвърлен в хаос, след като спикърът на Долната камара Джон Беркау заяви, че ще има за трети път гласуване на сделката за "Брекзит", но само ако се уредят "фундаментални изменения" от настоящата уредба на споразумението, съобщава "Гардиън".

Беркау се позова на прецедент от 1604 г., според който е забранено да се гласува "същото предложение или значително наподобяващо предложение в една и съща парламентарна сесия". 

"Решенията на камарата имат значение. Те имат тежест", добави Беркау, цитиран от "Гардиън"

Сделката на Мей вече бе отхвърлена два пъти - на 15 януари (432 срещу 202 гласа) и на 12 март (391 срещу 242 гласа). Председателят на Камарата на общините подчерта, че при второто гласуване е било внесено уточнение с правни последици и затова тя е била отново подложена на вот.

За трето гласуване обаче най-вероятно ще трябва споразумението из основи да бъде изменено, което означава, че ще трябва да се търси компромис от ЕС. Преговарящите от страна на Съюза многократно са заявявали, че това е единственото възможно споразумение за "Брекзит".

Вече изминаха две години и половина от началото на преговорите за напускането на Великобритания на ЕС и обстоятелствата около това по какъв начин това ще се случи (дали ще има "сделка или не"), или пък ще има удължаване на срока за напускане (кратък или дълъг) остават неизяснени. Значителна част от депутатите, предимно от лейбъристите, въобще се противопоставят на идеята за "Брекзит".  

Министърът на "Брекзит" Стив Баркли заяви, че е настъпил "кризисен момент за нашата страна". 

"Отсъждането на председателя повиши бариерата твърде много и мисля, че няма да има трето гласуване тази седмица", добави Баркли.

В четвъртък Мей ще присъства на срещата на Европейския съвет в Брюксел, на която ще поиска удължаване на срока за напускане на Съюза. Ако една от останалите 27 държави членки гласува против желанието на британската премиерка, Великобритания ще напусне ЕС 46 години, след като се присъедини към него.