Шефът на олимпийския комитет на Япония (ЯОК) и един от двигателите на игрите Токио 2020 Цунеказу Такеда напуска заради корупционния скандал, вихрещ се вече от месеци в страната му.

Такеда е разследван от френската прокуратура по обвинение, че е превел 2 милиона евро за подкупи, за да подсигури домакинството на Токио за форума догодина. Градът спечели през 2013 г. в конкуренция с Мадрид и Истанбул.

"Не мисля, че съм направил нещо нередно, коментира Такеда, цитиран от Би Би Си. - Боли ме, че се вдига такъв шум, но вярвам, че при тези обстоятелства е най-добре да освободя поста."

Босът всъщност ще остане на позицията до юни, когато изтича мандатът му, но няма да кандидатства за нов.

Правителството в Япония заяви, че всичко по домакинството е чисто. Въпросното плащане било за консултантски услуги. Същата теза застъпва и ЯОК.

Според разследването компанията, на която са преведени парите, е свързана със сина на Ламин Диак, бившият шеф на Международната федерация по лека атлетика и член на МОК. Диак е подсъдим във Франция по няколко обвинения.

Синът Папа Масата Диак, подобно на Такеда, отрича вина.

Цунеказу Такеда е шеф на японските олимпийци от 2001 г. Той е бивш състезател по конен спорт, участвал е на игрите през 1972 и 1976 г.