Специализираната прокуратура започна разследване срещу кмета на Червен бряг, съобщават от държавното обвинение.

През април 2017 г. община Червен бряг обявява обществена поръчка за две позиции - "Приготвяне и доставяне на храна "топъл обяд" в Червен бряг" и "Приготвяне и доставяне на храна "топъл обяд" в Койнаре". Длъжностно лице - възложител на обществените поръчки е кметът на Червен бряг, а програмата е финансирана по Оперативна програма за храни и/или основно материално подпомагане и съфинансирана от Фонда за европейско подпомагане на нуждаещи се лица. Стойността й е 229 106, 22 лв. с ДДС.

"Документи подали три фирми, отговарящи на условията на обществената поръчка. На базата на критерий "най-ниска цена" е отговаряла фирмата "М.-П." ЕАД, София. Но вместо да сключи договор със спечелилата фирма и да обезпечи безвъзмездното изхранване на социално слаби в община Червен бряг, Данаил Вълов е прекратил обществената поръчка на 16 май 2017 г.

Целта му е била да облагодетелства другите две фирми, които са печелили обществени поръчки със същия предмет през предходната година", съобщавт от обвинението.

От съобщението става ясно още, че оперативно-издирвателните действия са възложени на Комисията за противодействие на корупцията и за отнемане на незаконно придобитото имущество (КПКОНПИ). Наказателното производство е започнало по материали, изпратени от Агенцията за държавна и финансова инспекция (АДФИ) и след журналистическо разследване на "Господари на ефира", излъчено на 7 май 2018 г.

Данаил Вълов е спечели изборите за кмет на Червен бряг като независим кандидат, той е начело на общината за втори мандат. Той е издигнат от Гражданско обединение за развитие на община Червен бряг (ГОР - ВМРО) и е подкрепен от АБВ, БДЦ и Реформаторския блок.

От началото на годината прокуратурата буквално "вършее" по линия на кметовете - само в два дни миналата седмица сблъсък с държавното обвинение имаха градоначалниците на Стрелча, Златица и Созопол. Върховната административан прокуратура пък обяви проверка по същото време за това - как са разпределяни общински жилища, в която със сигурност има достатъчно "папки" за злоупотреби.

Наесен предстоят местни избори.