Дарига Назарбаева, най-възрастната дъщеря на бившия казахски президент Нурсултан Назарбаев беше избрана днес за председателка на горната камара на парламента, втората по ранг длъжност в държавната йерархия на централноазиатската страна, предаде Ройтерс.

Дарига Назарбаева. Снимка Уикипедия

Предшественикът й Касим-Жомарт Токаев положи клетва като изпълняващ длъжността президент, съгласно конституцията на страната, след като вчера Назарбаев подаде оставка след 30 години на власт.

Дарига Назарбаева (55 г.) беше досега вицепремиерка.

 
Токаев заяви, че ще продължи политиката на предшественика си и ще разчита на мнението му по ключови политически въпроси, предаде Ройтерс, цитирана от БТА.
В първата си публична реч Токаев предложи столицата на Казахстан да бъде преименувана на Нурсултан. 
 
Освен това Токаев заяви, че първият казахстански президент Назарбаев ще остане пожизнен "баща на нацията" - Елбасъ, и предложи да се издигне паметник в столицата на Казахстан и да се преименуват централните улици в централните областни градове в негова чест, отбеляза ТАСС.
 
78-годишният Назарбаев подаде оставка вчера, но остава силно влиятелен в казахстанската политика.
 
65-годишният дипломат от кариерата Токаев, който говори свободно руски, английски и китайски, ще заема президентския пост до края на мандата на Назарбаев, изтичащ през април 2020 г., съгласно конституцията.
Не е ясно дали дипломираният в Русия бивш премиер Токаев ще се кандидатира за президент. Назарбаев го похвали вчера като "човек, на когото може да се повери управлението на Казахстан".
 
Назарбаев ръководеше богатата на петрол централноазиатска република от 1989 г., още докато тя беше в състава на Съветския съюз, и редовно печелеше изборите с над 90 процента от гласовете на избирателите.