Новото ръководство на ЦИК вече е факт, предстои президентът Румен Радев да назначи и останалите нови членове на комисията с указ, за да заработи органът.

По закон Народното събрание избира председател, заместници и секретар на комисията. Това се и случи днес - в отсъствието на БСП от пленарната зала. Единствено зам.-председателят на социалистите Драгомир Стойнев се яви в парламента - за да защити номинацията на левицата за зам. председател на ЦИК. ГЕРБ пък направи жест - подкрепи тази номинация - в знак на добра воля, а не да "договорки и сделки" - както уточни председателят на депутатите от управляващата партия Цветан Цветанов. 

В крайна сметка се реши - председател на ЦИК от днес е Стефка Стоева - номинация на ГЕРБ. Нейни заместници са Таня Йосифова, предложена от "Обединени патриоти" и Силва Дюкенджиева - от БСП. Секретар на ЦИК е кандидатираната от името на ДПС Севинч Солакова.

Дебатите обаче нямаха почти нищо общо с изборната комисия, работата й, кандидатите за местата, които бяха гласувани. Централната тема на разговора бе БСП, случващото се там след отказа на партията да издигне Сергей Станишев за водач на европейската листа, бойкота на левицата, който продължава вече месец. Така и на Драгомир Стойнев му се наложи за участва в дискусия, не само да представи номинацията на левицата за изборния орган. 

"Стрели" по БСП хвърчаха и по друга линия - председателят на правната комисия от ГЕРБ Данаил Кирилов реши да прави "правен анализ" на Изборния кодекс и заложените в него процедури по избора на ЦИК. Целта - да се припомня постоянно, че правилата ги е писала Мая Манолова през 2014 г. - тогава депутатка от БСП. (всъщност последната промяна на текстове от Изборния кодекс, свързани със състава на ЦИК, са правени след това - по времето, когато ГЕРБ се бяха върнали на власт, а вносител на текстовете е Цецка Цачева - б.р.)

"Разликата между нас и вас е, че ние се отваряме за партньорите от Европейската народна партия, а вие се затваряте за лидера на Партията на европейските социалисти", заяви от трибуната Цветанов по адрес на БСП.

Той разкритикува левицата и са начина, по който Елена Йончева бе избрана за водач на червената евролиста - защото не било с машинно гласуване, за което левицата толкова настоявала. Освен това заподозря социалистите, че искаха смяна на ЦИК не заради закона, тъй като мандатът й изтичаше, а за да сменят собствените си кандидати за изборната комисия. 

На свой ред Драгомир Стойнев репликира, че не е нужно Народното събрание да се занимава с партийния живот на БСП, но това било логично - защото социалистическата партия щяла да е победител на предстоящия европейски вот. По думите на червения депутат дискусиите в левицата за това кой да е водач на листата - Йончева или Станишев, са хубаво нещо - защото партията разполага с политици с качества, сред които да избира кандидадите си.