Депутатът от БСП Елена Йончева внесе жалба до Конституционния съд срещу промени в Закона за защита на личните данни, които според социалистите ограничават правото на свобода на словото.  

Става дума за последния ремонт на закона, свързан с въвеждането на европейския регламент за защита на личните данни GDPR. С тексовете на практика се въвежда безпрецедентен за демократичните държави принцип "законосъобразно журналистическо изразяване", предупреди още при внасянето на законопроекта адвокат Александър Кашъмов от "Програма достъп до информация". Това означава, че ресорната Комисия за защита на личните данни ще може да извършва проверки на медийни публикации и не само - текстът засяга литературни и художествени произведения, както и академични трудове.

"Обработването на лични данни за журналистически цели, както и за академичното, художественото или литературното изразяване, е законосъобразно, когато се извършва за осъществяване на свободата на изразяване и правото на информация, при зачитане на неприкосновеността на личния живот", гласи приетият окончателно текст.

Именно заради него е сезиран Конституционният съд, след като по темата бе преодоляно и вето на президента Румен Радев. 

"Опасни промени от Закона за личните данни създават условия за цензура и самоцензура на българската журналистика. Ако не беше българската журналистика, ние нямаше днес да разберем за това как един български политик, господин Цветан Цветанов, купува луксозен апартамент на скандално ниски цени", заяви днес Йончева.