Елиф Шафак препоръчва десет знаменити британски писателки по покана на Британския национален център на книгата и една от тях е Капка Касабова. Българката, чийто роман „Граница“ получи редица отличия, е в компанията на Пейшънс Агбаби, Луси Колдуел, Джилиън Кларк, Джеси Грийнграс, Шарлот Хигинс, Сара Мейтланд, Денис Мина и Еви Уайлд.

„За мен тези десет жени – писатели и поети – са гласът на нашата съвест – казва Шафак. – Заедно и поотделно, те работят, пишат, оказват съпротива и възобновяват нашата вяра в човечеството.“

Списъкът на Елиф Шафак е част от „International Literature Showcase“ – съвместна програма на Британския съвет и Националния писателски център – организация, която цели популяризирането на британската съвременна литература. Темите за 2019 г. са жените писатели, както и авторите с различна сексуална ориентация или от малцинствените групи.

Капка Касабова

Десетте имена Шафак препоръчва по време на едночасов подкаст на Националния писателски център.

„Смели. Неотразими. Насъщни. Във време, когато светът се променя с удивителна скорост и непрекъснато сме обсипвани с информация и дезинформация, спрете да правите това, което правите, намерете някой тих ъгъл и прочетете тези удивителни писателки – казва Елиф Шафак. – Думите им ще възвърнат вярата ви в човечеството, ще възстановят връзката ви с част от самите вас, която навярно сте пренебрегвали твърде дълго и може би ще ви покажат нов път.

Гласовете им носят яснота в шумотевицата на нашето време.

Думите им изцеляват рани – и стари, и нови.

Историите им ни помагат да разберем болката, гнева и способността за оцеляване – не само на другите, но и нашите собствени.

И най-важното: те връщат човешкия облик на онези, които са лишени от него. Плувайки срещу прилива на племенното съзнание, те ни свързват, като преодоляват ограниченията на региони, религии, етноси и диалекти.

Когато нещата се случват твърде бързо, литературата настоява да забавим темпото, да обърнем поглед навътре и да си върнем своята индивидуалност. Когато светът е разделен на „ние“ и „те“, литературата храбро ни припомня, че няма „нас“ и няма „тях“. Припомня ни, че „другият“ всъщност е мой брат, моя сестра.

За мен тези десет жени – писатели и поети – са гласът на нашата съвест.

Заедно и поотделно, те работят, пишат, оказват съпротива и възобновяват нашата вяра в човечеството.“

"Площад Славейков"