"Отиди лично на Шабленското езеро, виж ситуацията, ако има някакви скандали, веднага реагирай на място."

Подобно нареждане отправи в сряда премиерът Бойко Борисов към министъра на околната среда и водите Нено Димов по време на правителственото заседание. Това става ясно от кратък откъс от стенограмата, разпространена от пресцентъра на МС.

Само час след това от пресцентъра на екоминистерството съобщиха, че министър Димов заминава за Шабла. И дори е посочено:

"Очаква се министърът да бъде пред кметството на с. Езерец около 16:30 часа."

Както Клуб Z съобщи във вторник от Българското дружество за защита на птиците (БДЗП) алармираха, че защитените местообитания на редки видове птици от международно значение - „Шабленско езеро“ и „Шабленски езерен комплекс“, са били пресушени заради наводнение в правителствената резиденция "Шабла". Освен това пресушаването е било съпроводено и с опожаряване на голяма част от тръстиковите масиви в района на Шабленското езеро. 

На 9 март екип на организацията посетил района за мониторинг на водолюбивите птици в Натура 2000 зона и установил посегателствата. Изпускането на водни маси от езерата противоречи на целта за обявяване на защитената местност и не е предвидено в плана ѝ за управление, напомниха природозащитниците.

Малко по-късно вчера от Регионалната инспекция по околна среда и водите (РИОСВ) - Варна, излязоха със съобщение, в което се казва, че "няма изтичане на води от защитената територия".

На правителственото заседание днес Борисов разпореди на Нено Димов веднага да замине за Шабла и лично да провери ситуацията с Шабленското езеро.

Според премиера е необходимо да се извърши проверка на място заедно с областния управител на Добрич и да се реагира веднага, ако се установят нарушения.

"Ние, които сме направили толкова много за опазване на околната среда, не искам да ни вкарват в тази тема, ако няма реална причина", обяви Борисов.

Според Нено Димов обаче не умирали стотици видове птици и езерото не било източено.

Ето и разменените реплики между Борисов и екоминистъра Нено Димов:

БОЙКО БОРИСОВ: В този ред на мисли Нено Димов да докладва за ситуацията с Шабленското езеро. До мен достига, че източвали езерото, стотици вида птици измират.

НЕНО ДИМОВ: Не умират стотици видове птици, не е източено, просто е намалено ниво, защото всяка пролет и не само Шабленското езеро, а по принцип се готвим за топене на снегове и валежите, които се очакват, така че нивата на язовирите и водните басейни да се поддържат в определени височини.  Вчера от Районната инспекция във Варна излязоха с прессъобщение, има опасение от страна на някои екологични организации, че може да има проблеми. На този етап това са само опасения.

БОЙКО БОРИСОВ: Отиди лично на Шабленското езеро, защото не искам да ни вкарват в скандали, които лично провери. Виж ситуацията, ако има някакви нарушения, веднага реагирай на място. Създай организация, обади се на областния управител на Добрич да отидете заедно и да свършите работа. Покани и медиите, за да имат още информация. Ние, които сме направили толкова много за опазване на околната среда, не искам да ни вкарват в тази тема, ако няма реална причина.