Големият Музей на децата в Индианаполис, САЩ, премахна експонатите на Майкъл Джексън от постоянната си колекция, съобщава директорът на институцията. Причината е документалният филм на Дан Рийд „Напускайки Невърленд“, в който двама мъже твърдят, че Краля на попа е злоупотребявал като деца с тях сексуално в продължение на години.

Шапка федора и бяла ръкавица, които Джексън носил по време на свой концерт, както и постер на музиканта с негов подпис, са отстранени от изложбеното пространство на музея, пише „Холивуд Рипортър“, позовавайки се на местния вестник „The Indianapolis Star“.

Директорът на музея Крис Карън не коментира премахването на конкретните експонати, но казва, че иска музейните единици да разказват истории за „хора с висок морал“.

Документалният филм на НВО „Напускайки Невърленд“ е за две момчета – Джеймс Сейфчък и Уейд Робсън, които разказват за секстормоза на Джексън с тях, когато двамата били на по 7 и 10 години. Обвиненията в сексуален тормоз висят над певеца през по-голямата част от звездната му кариера – през 2005 г. музикантът е оправдан от съда по делото за педофилия. Майкъл Джексън почина през 2009-а, но днес обвиненията са по-детайлни от всякога.

„Като най-големия детски музей в света, ние сме по-чувствителни за съдържанието си за публика от повечето музеи – обясняват от институцията.– От предпазливост и в отговор на противоречията около филма на HBO, наречен „Напускайки Невърленд“, който включва директни обвинения в злоупотреба с деца, ние отстранихме тези експонати, докато внимателно обмислим ситуацията в нейната цялост.“

"Площад Славейков"