ЧЕЗ преговаря и с нов кандидат, който има интерес да купи българския бизнес на компанията. Това съобщава Томаш Плескач, зам.-председател на Съвета на директорите на държавната чешка енергийна компания пред изданието Lidovky.cz. Медията е близка до премиера на Чехия Андрей Бабиш и често новини около българската сделка се появяват именно там, откакто тече сагата с купучава "Инерком" на Гинка Върбакова. 

Плескач не назовава кой е новият кандидат за ЧЕЗ-България. Казва обаче, че през април месец се очаква да стане ясно ще има ли сделка с някого и с кого.

Чешкото издание припомня, че от края на миналата година се водят разговори за продажбата на шестте дружества на ЧЕЗ в България и с "Индия Пауър". Това бе другият кандидат за бизнеса на чехите, освен "Инерком". Компанията на Гинка Върбакова, с която имаше предварителен договор, получи няколко отказа от Комисията за защита на конкуренцията (КЗК)  за осъществяване на сделката. Делото по случая, защото "Инерком" обжалва отказите, е насрочено за май месец.

През април обаче, по думите на Плескач пред чешкото издание, ЧЕЗ трябва да получи обвързващи оферти от "Индия Пауър" и неназования кандидат.

"Ако погледнем сегашното състояние, имаме подписан договор и двама други кандидати. През следващите следващите седмици и месеци предстои оценка на двете нови обвързващи оферти, които предполагам ще получим"

"Въз основа на предложенията в двете оферти, ще решим дали да продължим с подписването на нови договори, което очевидно ще означава прекратяване на стария договор или прекратяване на процедурата", казва Плескач.