Венецуела вкара днес България и поне още пет държави в нов международен казус. Според информация на ТАСС, цитирана от БТА, доминираното от венецуелската опозиция Национално събрание е одобрило нови дипломатически представители в шест столици, включително в София, но назначената от президента Николас Мадуро настояща посланичка в София остава на поста си.

Новата дипломатическа представителка на Венецуела у нас е Естефания Мелендес, активистка на венецуелска общност в България и администратор на тяхна група във Фейсбук.

Естефания Мелендес. Снимка от профила й във Фейсбук

В профила на групата в социалната мрежа тя написа: 

"Имам честта да ви съобщя, че бях назначена от Националното събрание на Венецуела за официална представителка на правителството на нашия президент Хуан Гуайдо в Република България". 

По-късно Мелендес потвърди назначаването си и изясни ролята си в телефонен разговор с Клуб Z:

"Ние не можем още да бъдем посланици, тъй като за целта трябва преходното правителство да започне да работи, а за да стане това Мадуро не бива повече да бъде президент", каза тя.

Опозицията се старае да избегне "дипломатически шок", защото Мадуро прекъсва дипломатическите отношения с държавите, които са приели назначените от него представители, добави Мелендес.

"Засега ние сме официални представители на временния президент Хуан Гуайдо", каза Мелендес.

Тя каза, че ще се опита да установи контакти с българските институции и да ги информира за положението в страната й. В момента венецуелската опозиция търси начин да направи това извън установените дипломатически канали.

В началото на февруари българското правителство, отхвърляйки несъгласието на президента Румен Радев,  се присъедини към правителствата от Европейския съюз, които признават председателя на Националното събрание на Венецуела Хуан Гуайдо за временен държавен глава. Той се обяви за такъв, позовавайки се на конституцията на страната, която го упълномощава да заеме поста, ако липсва годен да встъпи в длъжност президент.

Опозицията обвинява Мадуро, че е фалшифицирал предсрочните президентски избори през 2018 г. и е узурпирал властта. Верният му Върховен съд пък обяви Националното събрание за нелегитимно. Над 50 държави в света, включително мнозинството от ЕС, САЩ и Организацията на американските държави, признават Гуайдо за легитимния лидер на страната.

"Няма отправено официално искане към България за приемане на нов посланик на Венецуела в страната ни. Ако такова постъпи, то ще бъде разгледано според актовете на международното право, които регулират дипломатическите отношения", отговори пресцентърът на външно министерство на запитване на Клуб Z.

"Единственият законов представител на Правителството на Боливарска република Венецуела в Република България е Н.Пр.Ориета Капони, извънреден и пълномощен посланик на Венецуела в София, България. В мисията няма друга постъпила официална информация за ново назначение на посланик", се казва в официална позиция на посолството на Венецуела в България изпратена до Клуб Z.

На 27 февруари Мелендес се беше обърнала през личния си профил във Фейсбук към Капони със следните думи:

"Ние не я признаваме като посланик. Вие не ни представлявате. Вие представлявате тирания. Вие сте посланичката на унищожението. Думите й в медиите в България са чисти лъжи, пълни с кръв, кръвта на нашите хора". 

 

Дипломат, пожелал анонимност, каза пред Клуб Z, че Виенската конвенция не позволява на българските власти да акредитират Мелендес и да изгонят Капони. Не е възможно и държава да има двама посланици в друга държава.

"Посланик се акредитира от държавен глава при държавен глава. Повечето от държавите от ЕС признаха Гуайдо за държавен глава с ограничени правомощия и при условие, че той ще организира предсрочни президентски избори до три месеца. Това още не е станало", каза дипломатът.

За да бъде акредитиран чуждестранен посланик у нас, той или тя трябва да представят копие от акредитивните си писма във външно министерство, а след като бъдат акредитирани, да връчат акредитивните си писма официално на българския президент, което е формална процедура, обясни дипломатът. Президентът не може да не ги приеме, ако външно е дало съгласието си.

Българските власти нямат и основание да обявят Капони за персона нон грата и да й наредят да напусне страната.

"Ако я изгонят, ще бъде твърде радикално, почти casus belli. Трябват сериозни основания, за да изгониш посланик, например да се е месил във вътрешните работи на страната, каквито в случая липсват", каза дипломатът.

По думите му пред същите казуси са изправени и други държави в ЕС и между 28-те няма съгласие как да реагират. 

"Едва ли някой би изгонил досегашните посланици на Венецуела без колективно решение на ЕС", каза той.

Според информацията на ТАСС Националното събрание е назначило "дипломатически представители". Агенцията се позовава на сайта на законодателния орган.

"Националното събрание на пленарно заседание във вторник утвърди назначаването на шест нови специални дипломатически представители за Европа и Северна Африка", се казва в съобщението.

Страните в списъка са България, Великобритания, Унгария, Мароко, Полша и Чехия.

По-рано венецуелският парламент по предложение на Гуайдо одобри назначаването на дипломатически представители в 20 страни и в Групата от Лима, която включва 14 латиноамерикански страни и Канада.

Гуайдо бе признат за и. д. президент на Венецуела от САЩ и страните от Групата от Лима (с изключение на Мексико), Организацията на американските държави и редица европейски държави. Мадуро определи случилото се опит като преврат и прекъсна дипломатическите отношения със Съединените щати. 

В подкрепа на Мадуро се обявиха Русия, Беларус, Боливия, Иран, Китай, Куба, Никарагуа, Салвадор, Сирия и Турция.