"Движение България на гражданите" (ДБГ) се подготвя за самостоятелно явяване на европейските избори на 26 май. Преговорите с "Демократична България" не вървят, защото "част от тях работят за капсулиране".

Това се разбра от думите на председателя на партията Димитър Делчев пред БНР.

"Все още не мога да кажа в какъв точно формат ще се явим на изборите, но няма да сме с "Демократична България", тъй като част от тях работят за капсулиране. Това избута СДС към ГЕРБ и слага прът в колелата на демократичното обединение, за което винаги сме настоявали", заяви Делчев.

"Не ни притеснява отделното явяване, тъй като имаме идеи, местни лидери и нови лица, които сме длъжни да покажем. Ще проведем с хората честен разговор за това как Европейският съюз може да бъде от полза на всички, а не на една тясна клика около управляващите. Как можем да имаме чист въздух като в Стокхолм, добро електронно управление както в Естония и качество на живот тук, подобно на това в Западна Европа", каза още водачът на ДБГ.

Делчев разкритикува решението на СДС да влезе в листата на ГЕРБ за европейския вот.

"Не разбирам как от ръководството на СДС си легнаха като опозиционери и на сутринта се събутиха като част от властта. Най-старата демократична партия, чиито идеи за демократичност и свобода и аз съм подкрепял, избра да стане част от модела на ГЕРБ, който гарантира на държавата вечен застой", допълни Делчев.

По думите му битката за постове и заплати винаги ще я има в политиката, но тя не изисква да даваш обещания на избирателите, в които никога не си вярвал.

"Не съм в политиката, за да взема пост, а защото като млад човек искам децата ми като пораснат да живеят в държава, с която да се гордеят", заяви Делчев на въпрос защо ДБГ не е приела предложението на Дол за общо явяване на десните и ГЕРБ в България за евровота.

Делчев вече бе номинират от партията за водач на евролиста.